菲林機討論(2) 下次自己開post

987 回覆
5 Like 1 Dislike

想問下呢款濾鏡有咩用

agfa ct100平靚正
唔怕貴就velvia 50,顏色冇得輸

Provia呢
而家正片價係咪五六十蚊筒

點只 rvp 50已經升穿左一百蚊心理關口

Rdp好似都八十幾

咁120咪成舊水一捲

120通常平過135

想問吓巴打們用開邊部120中幅?

Mamiya m645, rb67, pe
今日決定入坑買咗部Nikon F2
不過我心理作用覺得一條友出街四圍影好古怪

巴打係邊道入F2?我好中意F2但而家用緊pentax SPF 之前見平想話試下玩

巴打係邊道入F2?我好中意F2但而家用緊pentax SPF 之前見平想話試下玩

我都有部SPF
係屋企人以前用,宜家搵返出黎俾我玩
但比起我另一部om10 都真係幾重

都係由Local鋪頭入手

我都有部SPF

我都想入翻部nikon 而家諗緊入f2定f3

我都有部SPF

兩部都買唔洗煩

我都有部SPF

兩部都買唔洗煩

那有錢

剛到香港
3舊零水Bid咗部konica III
如果有A有正

識玩

我都想收部Iiia 收藏
其實玩舊鏡用咩機最好
其實玩舊鏡用咩機最好

A7 吧
其實玩舊鏡用咩機最好

A7 吧

成屋都係用nikon 我又冇銀去買A7
定係照玩冇得focus無限遠嘅m42
想買枝ai 105mm俾部fm,但上肥花睇有幾款,又話改ai環咁,其實應該買邊枝?
其實玩舊鏡用咩機最好

A7 吧

淨係M42可以試下Pentax?
原廠有出轉環,我估應該無左無限遠對唔焦嗰問題呱
想買枝ai 105mm俾部fm,但上肥花睇有幾款,又話改ai環咁,其實應該買邊枝?

改AI 係咪原裝改?

nikon 係1977 年推出AI mount
雖然同之前嘅鏡個mount 係一樣嘅
不過AI 最唔同嘅地方係鏡尾多左條
同機身測光連動嘅脊
1977 後出嘅model 都係只對應AI mount
舊有嘅鏡可以send 去nikon 換mount
或者坊間自行改裝

理論上AI mount 推出前嘅機身model
A 唔AI 都通食, AI mount 推出後嘅機身
就要支鏡對應AI

只有原裝改AI 嘅舊鏡有埋原生AI 鏡嘅
鏡尾光圈數字, 有啲model 嘅finder 入面
可以反射到呢組數字而可以眼不離finder
就睇到光圈setting
其實玩舊鏡用咩機最好

A7 吧

影景就要無限喇
入多部M42 body 囉 幾舊水
唔建議買蘇聯嘅Zenit, 雖然都係M42
不過用大姑媽會食住支鏡唔上唔落
東德有部好想試 不過唔記得個model...
覺得賓得D M42機個樣唔係我杯茶

改AI 係咪原裝改?

nikon 係1977 年推出AI mount
雖然同之前嘅鏡個mount 係一樣嘅
不過AI 最唔同嘅地方係鏡尾多左條
同機身測光連動嘅脊
1977 後出嘅model 都係只對應AI mount
舊有嘅鏡可以send 去nikon 換mount
或者坊間自行改裝

理論上AI mount 推出前嘅機身model
A 唔AI 都通食, AI mount 推出後嘅機身
就要支鏡對應AI

只有原裝改AI 嘅舊鏡有埋原生AI 鏡嘅
鏡尾光圈數字, 有啲model 嘅finder 入面
可以反射到呢組數字而可以眼不離finder
就睇到光圈setting

唔該巴打

agfa ct100平靚正
唔怕貴就velvia 50,顏色冇得輸

Provia呢

Rdp好似都八十幾

咁120咪成舊水一捲

120通常平過135

135有三十六格,上片上得好,隨時有39格
120沖同scan都貴啲

咁負片黎講Kodak portra 同ektar 係咪無得輸

Provia呢

Rdp好似都八十幾

咁120咪成舊水一捲

120通常平過135

想問吓巴打們用開邊部120中幅?

Mamiya m645, rb67, pe

想收部rolleiflex tlr 但好貴
前幾日上旺角菲林機店睇機
Minolta x700賣成$1600

好睇ebay 買平幾百
其實玩舊鏡用咩機最好

A7 吧

影景就要無限喇
入多部M42 body 囉 幾舊水
唔建議買蘇聯嘅Zenit, 雖然都係M42
不過用大姑媽會食住支鏡唔上唔落
東德有部好想試 不過唔記得個model...
覺得賓得D M42機個樣唔係我杯茶

想買praktica L

Rdp好似都八十幾

咁120咪成舊水一捲

120通常平過135

咁負片黎講Kodak portra 同ektar 係咪無得輸

係portra真係貴得有道理
Fuji pro 400H其實都好

Fuji pro 400h唔係仲貴咩

Rdp好似都八十幾

咁120咪成舊水一捲

120通常平過135

係portra真係貴得有道理
Fuji pro 400H其實都好

Fuji pro 400h唔係仲貴咩

135既話9x 蚊一卷
仲貴過slide ,不過如果鐘意日系色pro400h真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞