菲林機討論(2) 下次自己開post

987 回覆
5 Like 1 Dislike
要菲林記得搵我展鵬呀 哈哈
新手想試下玩傻瓜機有咩推介
睇中左部Canon af35 ml算唔算易上手
另外就黎去東京 請問有冇咩地方會買到筍野

用緊二代 1.7光圈個部 幾好用 係摩打好大聲

巴打介唔介意講一下型號
小弟仍然揀揀緊機 想知多少少搵資料比較下
另外上面提到Canon af35ml 喺一啲舖見幫緊900蚊
請問呢個價算係合理定貴
新手想試下玩傻瓜機有咩推介
睇中左部Canon af35 ml算唔算易上手
另外就黎去東京 請問有冇咩地方會買到筍野

巴打介唔介意講一下型號
另外上面提到Canon af35ml 喺一啲舖見幫900蚊
請問呢個價算係合理定貴
有冇清知minolta cle測光神神地邊度有得整?問過達叔話整唔到

點神法
你想唔想係大陸整先
我部CL 係濟南整過

巴打介唔介意講一下型號
請問呢個價算係合理定貴

af35分三代 第一代同第三代係38mm同2.8光圈 而第二代係用40mm1.9光圈 但鏡群唔一樣
我唔建議買第一代因爲個摩打有問題 佢菲林只會收三六格 如果偷菲林影多左張 收菲林個時就好麻煩
我用緊個部係二代半 係二代但有日期功能 但我都熄咗佢 個時係台灣買 計番港紙800倒 但幾新淨 所以900就睇下靚唔靚仔

巴打介唔介意講一下型號
請問呢個價算係合理定貴

af35分三代 第一代同第三代係38mm同2.8光圈 而第二代係用40mm1.9光圈 但鏡群唔一樣
我唔建議買第一代因爲個摩打有問題 佢菲林只會收三六格 如果偷菲林影多左張 收菲林個時就好麻煩
我用緊個部係二代半 係二代但有日期功能 但我都熄咗佢 個時係台灣買 計番港紙800倒 但幾新淨 所以900就睇下靚唔靚仔

唔該哂巴打 即刻清楚左好多
我見個部樣唔錯幾新 900蚊都ok
但因為黎緊會去東京 可能過去睇下有冇更平先
最後再一次唔該巴打嘅資訊
(1)都未完又開(2)
做乜春
有冇清知minolta cle測光神神地邊度有得整?問過達叔話整唔到

點神法
你想唔想係大陸整先
我部CL 係濟南整過

有時測光個陣係測到其他速度,禁快門個下個快門會突然變1000,攪到間唔中有張相勁under左,黑到好似冇影咁(但睇真d係有dd影像)
cl係全機械機喎,定係你係整測光?

點神法
你想唔想係大陸整先
我部CL 係濟南整過

有時測光個陣係測到其他速度,禁快門個下個快門會突然變1000,攪到間唔中有張相勁under左,黑到好似冇影咁(但睇真d係有dd影像)

淨係個測光咋
不過我講個條友都有整電子機嘅
係日本見幾平入左部canon AL-1
之前個post 提過香港有間仲會整nikon 電子機嘅舖頭, 想問下hai邊間

係深水埗入左部FG, 不過啲快門唔係好work
(1)都未完又開(2)
做乜春

係囉
都唔知原來開左新post

點神法
你想唔想係大陸整先
我部CL 係濟南整過

淨係個測光咋

咁都幾勁喎CL測光都整到,但你點寄返去?之前淘寶用順豐退野都好撚煩
Gl17 個快門環 無啦啦淨係可以轉b到15 轉唔到過去30
之前個post 提過香港有間仲會整nikon 電子機嘅舖頭, 想問下hai邊間

之前部fg20壞左測光針拎左去尖咀間相機維修中心整,師傅話少少事仲冇收我錢再check埋成部機

戴返知頭盔,非打手

之前部fg20壞左測光針拎左去尖咀間相機維修中心整,師傅話少少事仲冇收我錢再check埋成部機

戴返頭盔,非打手
新手留名
有冇青試過啲菲林曬極都係黃黃地咁 連影黑白都係咁
係邊度出咗問題
(通常用fuji菲林 有小小過期,試過去彩圖麗同好世界沖)
大家點睇minolta 啲機械機
我自己就覺得佢好重 同好硬淨
好有手感
想買 ZM Biogon 35 f2
想問下全新市價大約幾多
得閒爆開部mamiya super deluxe試吓改做e mount先
雖然apsc發揮唔到,而且枝嘢開盡1.5應該幾鬆
留個名

淨係個測光咋

咁都幾勁喎CL測光都整到,但你點寄返去?之前淘寶用順豐退野都好撚煩

去深圳寄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞