菲林機討論(2) 下次自己開post

987 回覆
5 Like 1 Dislike
菲林機討論

https://lihkg.com/thread/3532/page/38?ref=android

想問下大家用開邊隻135菲林

原來菲林都好多選擇

新玩菲林機 有部nikon em
用緊fujifilm 業務用

業務用個色溫好暖 有冇邊隻冷D既介紹

我都係用fujifilm業務用 有啲冷 偏藍

巴打係邊間沖

Dotwxll沖過有毛有水漬,scan file唔夠high res

我去"點好"主要係因為方便

我九龍人三年嚟從來都無懶過,灣仔雖然隔涉但真係返唔到轉頭

下次去試

兩個阿叔幾好人
係真係好隔涉

不過成街都係靚車對面仲有一大尊金身佛

其實出地鐵站都係行十分鐘度

Dotwxll沖過有毛有水漬,scan file唔夠high res

下次去試

兩個阿叔幾好人
係真係好隔涉

要特登行過去,附近又真係無地方hea果種感覺令人覺得好隔涉
遠係真係唔遠

下次去試

兩個阿叔幾好人
係真係好隔涉

遠係真係唔遠

隔離間cafe 真係幾正

下次去試

兩個阿叔幾好人
係真係好隔涉

遠係真係唔遠

我會去食沾面

邊間
你地去哂相會唔會哎要直出

一定要
佢同你執完真係喊都無謂
想問下
你地曬相會唔會用絨面相紙

其實曬相佬唔會理你直唔直出,因為問過佢地d機set左一套preset就唔會理。除非你有特別要求,所以直出可以話同無講無咩分別。

其實曬相佬唔會理你直唔直出,因為問過佢地d機set左一套preset就唔會理。除非你有特別要求,所以直出可以話同無講無咩分別。

無知一問
其實e家去曬相,佢地真係會"曬"出黎
定沖好左之後scan再印番出黎

無知一問
其實e家去曬相,佢地真係會"曬"出黎
定沖好左之後scan再印番出黎

全港都係scan完數碼再出相
新手想問 Helios 44-2 58mm f2 如果用轉接環落OM1,
對焦同測光會唔會有問題?
唔知點解部pentax67快門制禁唔到
之前換左電池(以為無電)禁左快門釋放制都係郁唔到
星期日去日本 點算
新手想問 Helios 44-2 58mm f2 如果用轉接環落OM1,
對焦同測光會唔會有問題?

冇左測光連動未必測到光
對焦冇問題, 不過冇左自動縮光圈
可以要對準朝先手動縮
唔係個finder會好暗

兩個阿叔幾好人
係真係好隔涉

遠係真係唔遠

我會去食沾面

邊間

tetsu / 富士山
不過宜家tetsu lunch無左沾面真心on9

富士山真係唔多掂

新界人,同你一樣
出面試過幾間奶野之後去完彩圖麗就無再轉會
唔知點解部pentax67快門制禁唔到
之前換左電池(以為無電)禁左快門釋放制都係郁唔到
星期日去日本 點算

試下篤粒救命制
可能係無電果陣反光板落左黎未彈番上去

要嫁,試過交相比opp出相
佢都係會執番佢隻色先出
當然未必間間都係咁,
但講定先廢事之後嘈
Ftb bofy +24 2.8 + 50.4 有冇人有性趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞