菲林機討論(2) 下次自己開post

987 回覆
5 Like 1 Dislike
想問下仲有冇人用praktica? 之前係屋企搵到部陳年bx20,1月中去過香檳大廈諗住搵下鏡買,入咗間陳烘,佢見我部機個快門壞咗,話可以留低部機之後報價俾我幾錢有得整,但係到宜家都未有聲氣,諗住呢幾日打去追下

陳烘應該幾貴
試下揾第二間啦

剛剛打咗去,話冇零件冇得整
想問下知唔知邊度有得整? 部機係阿爸留低的
想問下仲有冇人用praktica? 之前係屋企搵到部陳年bx20,1月中去過香檳大廈諗住搵下鏡買,入咗間陳烘,佢見我部機個快門壞咗,話可以留低部機之後報價俾我幾錢有得整,但係到宜家都未有聲氣,諗住呢幾日打去追下

陳烘應該幾貴
試下揾第二間啦

試下行過2個舖位,相機維修中心

陳烘應該幾貴
試下揾第二間啦

東德電子機真係幾挑戰喎

陳烘應該幾貴
試下揾第二間啦

東德電子機真係幾挑戰喎

好,今日去拎機試下再問下

image遊樂場有pentax機連鏡set,買得過?

間野

Ebay K1000 連鏡加運費都係六百幾
佢宜家係899起
不過你唔識ebay的話,有啲錢唔慳得嘅

啱啱先買左部spotmatic 連s-m-c 50 1.4, 都係hkd$260左近,連運費畀盡都係$400

佢宜家係899起

啱啱先買左部spotmatic 連s-m-c 50 1.4, 都係hkd$260左近,連運費畀盡都係$400

ebay 有時都伏喎
另外, 新高登是咪有師傅整機械機?
有部奧林巴斯FTL 自拍雞左
大陸佬都整唔到, 想係香港問下

佢宜家係899起

ebay 有時都伏喎

識玩既話eBay 仲少伏過肥花

ebay 有時都伏喎

就係上面講個部奧林巴斯FTL
賣個時問清楚佢試好先寄
佢就話試過O 晒K...
收到就唔係...懶得同佢嘈
嘈員分分鐘仲要寄返比佢
難得佢連支罕見鏡, 所以我算

ebay 有時都伏喎

就係上面講個部奧林巴斯FTL
賣個時問清楚佢試好先寄
佢就話試過O 晒K...
收到就唔係...懶得同佢嘈
嘈員分分鐘仲要寄返比佢
難得佢連支罕見鏡, 所以我算

之前ebay 枝鏡又係問曬condition,點知黎到focus ring 係扭得少少就頂住左,但係一屌個賣家佢就say 曬sorry, 一話要refund, 就好爽快退一半畀我。
之後我兩舊水揾師傅整番好又用得

佢宜家係899起

香港d小有名氣既菲林機都俾人炒到仆街
K1000外國大把貨,入門野,香港變左銘機咁sell,肥花無一千都唔使諗
如果要整有邊度好介紹
岩岩eBay 買左部OM1, 個日本賣家話測光係冇問題,
番到黎試個測光,
唔知點解冇入電戈陣 個測光都會郁
當教到1秒快門戈陣係指示正常曝光,轉快門佢會有改變,但係我影光位同暗位 個曝光都冇改變…

但係之後入左粒電再開機試情況都係一樣
粒電係WeinCell 1.35V Zinc/Air

咁既情況係咪即係測光懷左?
有冇巴絲可不幫下我
人生第一部菲林相機
番到黎試個測光,
當教到1秒快門戈陣係指示正常曝光,轉快門佢會有改變,但係我影光位同暗位 個曝光都冇改變…

有冇巴絲可不幫下我
人生第一部菲林相機

即係支針郁得好慢?
OM1 係得個追針測光咋喎
冇自動曝光, 有個部係OM2...

另外用zinc air 電池咪好貴?
而且好快就要換
建議淘個adapter 用LR44 電

另外係遊樂場買野就好自為之 可以睇下我個post
番到黎試個測光,

有冇巴絲可不幫下我
人生第一部菲林相機

即係支針郁得好慢?

而且好快就要換

應該就唔係郁得好慢, 佢係我扭大光圈或快門一格,佢枝針就跳高小小,諗落依個情況應該係正常…

但係無論我有冇入電,佢都會咁…
咁應該係個測光唔work

巴打知唔知就咁整番個測光要幾錢?
畢竟部機其他野都好新淨…
番到黎試個測光,

有冇巴絲可不幫下我
人生第一部菲林相機

即係支針郁得好慢?

而且好快就要換

應該就唔係郁得好慢, 佢係我扭大光圈或快門一格,佢枝針就跳高小小,諗落依個情況應該係正常…

定啲黎先
有冇用測光app 對比下相機本身個測光準唔準? 試下幾個唔同嘅光圈快門配撘, 如果都meet 嘅話咁應該個測光冇問題

不過你話冇入電都識郁咁就真係唔識答你...我部OM1 冇電支針會好似謝左咁指去下面唔識郁

香港真係唔知邊度整測光, 有都可能好貴.
我一般都係淘寶整, 去開深圳先寄
試過死測光都整到, 仲要準

即係支針郁得好慢?

而且好快就要換

定啲黎先
有冇用測光app 對比下相機本身個測光準唔準? 試下幾個唔同嘅光圈快門配撘, 如果都meet 嘅話咁應該個測光冇問題

不過你話冇入電都識郁咁就真係唔識答你...我部OM1 冇電支針會好似謝左咁指去下面唔識郁

唔該曬你先巴打
無論對光位定暗位枝針都係指住中間
聽日再買過粒電試一試,唔得先再算

定啲黎先

唔該曬你先巴打
無論對光位定暗位枝針都係指住中間
聽日再買過粒電試一試,唔得先再算

呀係, 香港嘅話試下fb search
相機修理達人蘇師傅
可唔可以教下ebay點check貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞