菲林機討論(2) 下次自己開post

987 回覆
5 Like 1 Dislike
有冇巴打放x700

應該就唔係郁得好慢, 佢係我扭大光圈或快門一格,佢枝針就跳高小小,諗落依個情況應該係正常…

但係無論我有冇入電,佢都會咁…
咁應該係個測光唔work

巴打知唔知就咁整番個測光要幾錢?
畢竟部機其他野都好新淨…

定啲黎先
有冇用測光app 對比下相機本身個測光準唔準? 試下幾個唔同嘅光圈快門配撘, 如果都meet 嘅話咁應該個測光冇問題

不過你話冇入電都識郁咁就真係唔識答你...我部OM1 冇電支針會好似謝左咁指去下面唔識郁

香港真係唔知邊度整測光, 有都可能好貴.
我一般都係淘寶整, 去開深圳先寄
試過死測光都整到, 仲要準

巴打可唔可以介紹下整測光果間淘寶鋪頭?
有兩部om1死測光
唔該你先

問下呢間, 我都係搵佢多
另外有間係山東嘅, 整電子機多
有冇巴打放x700

好好用
懶得改鏡,直接係淘寶買左部Yashica FX-2
留名睇中伏

FM-2卷菲林個條鈾有D彎,同埋NIKON個膠圈爆左,想係中國搵人整,有沒巴打有介紹?

Yashica單反有甩反光鏡既問題
不過好易整,如果見到vf無啦啦無左半截就唔好夾硬黎
新人留名 呢排試緊自己沖正片
懶得改鏡,直接係淘寶買左部Yashica FX-2
留名睇中伏

FM-2卷菲林個條鈾有D彎,同埋NIKON個膠圈爆左,想係中國搵人整,有沒巴打有介紹?

中國嘅話你問下上面個圖個師傅

自己係屋企沖? 點樣模擬黑房環境

沖菲林唔使黑房,買個黑袋入菲林落沖菲林個罐度就可以全程見光
諗住買部傻瓜機影下菲林相
去邊度買會多啲款簡
求指教

E6最重要係恆溫,呢樣先麻煩

E6最重要係恆溫,呢樣先麻煩

我用個保溫箱裝熱水恆溫 沖出黎好似都ok
一開始玩人地介紹遊樂場
買OM 1 50mm 1.4F 要$23xx
部機仲要海綿有事漏哂光
人生第一筒菲林 張張都有一大撻紅色
一開始玩人地介紹遊樂場
部機仲要海綿有事漏哂光

點解我開埋post 都仲要有人中伏
一開始玩人地介紹遊樂場
部機仲要海綿有事漏哂光

有冇咩傻瓜機抵用? 二三百左右
一開始玩人地介紹遊樂場
部機仲要海綿有事漏哂光

邊個仇人介紹你去呀
一開始玩人地介紹遊樂場
部機仲要海綿有事漏哂光

邊個仇人介紹你去呀

一開始玩人地介紹遊樂場
部機仲要海綿有事漏哂光

邊個仇人介紹你去呀

$23xx 誇左d wor
有冇咩傻瓜機抵用? 二三百左右

你一係俾多兩三百
一係under一百

七八百可以執到Ricoh R1, Mju2, XA(唔好有任何數字)
Yashica T果堆可能得,Konica Big Mini

Under 100就求其,唔好揀zoom就得

邊個仇人介紹你去呀

$23xx 誇左d wor

當交學費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞