菲林機討論(2) 下次自己開post

987 回覆
5 Like 1 Dislike
新手想試下玩傻瓜機有咩推介
睇中左部Canon af35 ml算唔算易上手
另外就黎去東京 請問有冇咩地方會買到筍野

同問 大阪有啲乜二手相機鋪

記得黑門市場對面有間菲林相機舖

問埋, 京都有咩好舖頭

想問如果枝鏡好似張圖咁影出黎影響大唔大?
個賣家話有fungus,但影響唔大…
第一次買舊鏡唔知點check

買完翻嚟起碼都要揾人清一清佢啦下話
利申新手

霉呢家野好難講
有機會食左入coating,點抹都無用
而且以前d coating軟,抹完d霉都好易有印

btw 我個支...

利申新手

霉呢家野好難講

btw 我個支...

我果支,都入得好多灰塵下

利申新手

霉呢家野好難講

btw 我個支...

利申新手

霉呢家野好難講

btw 我個支...

光圈開盡

好似都冇乜問題?

光圈開盡

好似都冇乜問題?

就咁睇落就冇乜問題..似乎都係淺層霉斑唔影響光路同品質
利申:新手

利申新手

霉呢家野好難講

btw 我個支...

光圈開盡

好似都冇乜問題?

你開盡光圈唔會有事
係收盡光圈或者逆光先有機會有影響

是但啦舊鏡係咁
小弟想買部菲林機玩

暫時睇中兩部 但係唔係好識睇佢地既分別
我影開景 偏向對比低 冷色系

想請教下Olympus om-1 定 Fujica st605n 好?

傻瓜
fuji tiara
係衰嘈
菲林機新手玩完即棄機想正式買部機玩下。
想問下pentax k1000 好d定係 canon ae-1易上手?
乜都唔識想入門的~

thanks!
想問下pentax k1000 好d定係 canon ae-1易上手?
乜都唔識想入門的~

thanks!

邊部平買邊部
pentax k mount 堆大姑媽鏡幾好玩
菲林真係玩鏡玩菲林多過玩body

FM2 就真係玩個BODY...

NIKON鏡就....
乜都唔識想入門的~

thanks!

邊部平買邊部
pentax k mount 堆大姑媽鏡幾好玩
菲林真係玩鏡玩菲林多過玩body

NIKON鏡就....

FM2個body有咩好玩?
之所以被追捧係因為產量多容易搵零件同埋二手機,所以就比人當做神機
Pentax Lx好玩過佢多多聲啦

全機械,1/4000s,size算細,價錢唔貴,耐用度ok,加埋又真係岩新手入門既
利申:有F2/FE2/FM3A,最鍾意F2,用得最多FM3A(因為輕),FE2拍去A mode俾老婆玩

NIKON鏡就....

之所以被追捧係因為產量多容易搵零件同埋二手機,所以就比人當做神機

全機械,1/4000s,size算細,價錢唔貴,耐用度ok,加埋又真係岩新手入門既
利申:有F2/FE2/FM3A,最鍾意F2,用得最多FM3A(因為輕),FE2拍去A mode俾老婆玩

1/4000對於呢個世代嚟講其實幾雞肋
價錢比好多商家佬推高曬
Nikon body扎實係事實
只能話唔係唔值但係overrated

呢排用d得1/500s既機就發覺1/4000s都幾重要,尤其是係你入左筒400落機之後

近期乜都貴晒,連eBay d菲林p&s機仔都坐晒火箭
四千分之一秒,就算係數碼機都好,自己都幾乎唔用
利申:有冇Minolta用家,用緊X-570+ MD 50mm F2.0
其實重量都好緊要
有d菲材機重到仆街

NIKON鏡就....

1/4000對於呢個世代嚟講其實幾雞肋
價錢比好多商家佬推高曬
Nikon body扎實係事實
只能話唔係唔值但係overrated

呢排用d得1/500s既機就發覺1/4000s都幾重要,尤其是係你入左筒400落機之後

近期乜都貴晒,連eBay d菲林p&s機仔都坐晒火箭

iso400 你一味光圈1.4所以要1/4000?唔識收光圈?
iso400 user,影咗六年菲林1/1000已經好夠

pen撚
要1/4000 幾舊水買部電子好過買機械機

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞