菲林機討論(2) 下次自己開post

987 回覆
5 Like 1 Dislike
konica iii真係濕撚到似數碼機
搞到而家又屎窟痕想買埋iiia
之前貪得意買左支M42鏡
八羽怪呀就係

跟住有個frd問我買唔買菲林相機
就入左部Pentax Spotmatic

而家有兩個問題
我想要支Wide啲嘅鏡
同埋菲林去邊度沖至好?
我唔介意貴些少 質素緊要

何況我主力都係用返Digital
Film係間唔中玩下

我都係spotmatic 同問有冇平wide 鏡介紹?
之前貪得意買左支M42鏡
八羽怪呀就係

跟住有個frd問我買唔買菲林相機
就入左部Pentax Spotmatic

而家有兩個問題
我想要支Wide啲嘅鏡
同埋菲林去邊度沖至好?
我唔介意貴些少 質素緊要

何況我主力都係用返Digital
Film係間唔中玩下

我都係spotmatic 同問有冇平wide 鏡介紹?

大姑媽 24mm f3.5
不過唔知質素如何

終於明點解台灣人會叫佢做右腎 真係好細部,做工又精緻

Dotwxll沖過有毛有水漬,scan file唔夠high res

我去"點好"主要係因為方便

呢部野係咪好貴

支鏡好正,諗住用到壞就拎去改m mount
iso100/400,1/1000,想日光日白開大光圈,應該買nd幾
nd8夠唔夠做?定cpl都夠做

Dotwxll沖過有毛有水漬,scan file唔夠high res

我九龍人三年嚟從來都無懶過,灣仔雖然隔涉但真係返唔到轉頭

下次去試

下次去試

兩個阿叔幾好人
係真係好隔涉

不過成街都係靚車對面仲有一大尊金身佛

下次去試

兩個阿叔幾好人
係真係好隔涉

沖左好多次,但都唔知兩個呀叔叫咩名

其實喺條街開間cafe專攻等攞相嘅客一定有得做

會唔會scan high res?

下次去試

兩個阿叔幾好人
係真係好隔涉

沖左好多次,但都唔知兩個呀叔叫咩名

其實喺條街開間cafe專攻等攞相嘅客一定有得做

會唔會scan high res?

果間佛寺係台灣既總陀仲癲

支鏡好正,諗住用到壞就拎去改m mount

台灣有兩間專整tc-1,所以先敢入手

呢部野係咪好貴

平就唔平,但至少仲係低過當年新機價

下次去試

兩個阿叔幾好人
係真係好隔涉

咁我去彩圖麗啦
亂入
想問各位大大
新界有無邊間沖同掃菲林舖推介?
有冇人去過好世界沖掃?質素如何
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞