豐臣秀吉算唔算歷史上唯一一個玩difficult mode由lv.1打到爆機嘅人

647 回覆
659 Like 23 Dislike
你啲邏輯都幾好笑
劉邦啲政治手段咁出眾都最廢最有用
所謂既政治手段就是消滅異己, 有咩咁勁??

習總 家陣都消滅左好多政敵, 唔通習總又好勁??
消滅項羽平定天下叫消滅異己,you win
連登仔邏輯:你手下有功臣等於你靠人幫係你自己好彩,其實你係廢咋
膠都廢事俾
巴打你脾氣都幾好
成日認真覆d膠人
結果劉邦 打匈奴被匈奴包圍

事實證明左, 漢人打漢人先勁, 對住外族就唔夠打
佢好彩跟到信長

如果跟 齊滕家 今川家 神早投佐胎
可能個陣都有咁少呢啲人,不過發唔到圍咁解
同一句嘢可以套用德川家康上
德川跟今川搵到食喎,唔係今川義元賜字比家康又嫁女做咩
劉邦個陣邊有漢人呢樣野
項羽打爆秦軍 結果比劉邦收皮
事實證明左,楚人打秦人先勁,對住自己人就唔夠打
朱大將軍點解咁執著你既「漢人唔夠外族打」偉論
所謂既「民族性」真係好ON9,咁簡單就解釋治亂興衰仲洗鬼歷史學家咩
block咗佢咪算
順回埋朱大將軍神論
結果劉邦 打匈奴被匈奴包圍
事實證明左, 漢人打漢人先勁, 對住外族就唔夠打

呀成哥你都真係唔睇書架喎,白登之圍漢軍唔夠匈奴打?
七年,匈奴攻韓王信馬邑,信因與謀反太原。白土曼丘臣、王黃立故趙將趙利為王以反,高祖自往擊之。(史記高祖本紀)
秋,匈奴冒頓大圍信,信數使使胡求和解。漢發兵救之,疑信數閒使,有二心,使人責讓信。信恐誅,因與匈奴約共攻漢,反,以馬邑降胡,擊太原(史記韓信盧綰列傳)

事因係因為韓王信謀反投靠匈奴所以劉邦親自帶漢軍主力北上平叛,然後劉邦係銅鞮將韓軍主力打到大敗,
七年冬,上自往擊,破信軍銅鞮,斬其將王喜。信亡走匈奴。(與)其與白土人曼丘臣、王黃等立趙苗裔趙利為王,復收信敗散兵,而與信及冒頓謀攻漢。匈奴仗左右賢王將萬餘騎與王黃等屯廣武以南,至晉陽,與漢兵戰,漢大破之,追至于離石,復破之。匈奴復聚兵樓煩西北,漢令車騎擊破匈奴。匈奴常敗走,漢乘勝追北,聞冒頓居代(上)谷,高皇帝居晉陽,使人視冒頓,還報曰「可擊」。(史記韓信盧綰列傳)
然後韓軍殘部同匈奴援軍合兵佔據晉陽(山西太原)重鎮,結果漢軍先係太原大破匈奴,追到離石又大敗匈奴,呀朱大將軍識睇字未,說好的對住外族就唔夠打,莫非你原來笑緊係匈奴人冒頓統一匈奴就兇狠,南下打華夏就碌撚?
匈奴復聚兵樓煩西北,漢令車騎擊破匈奴。匈奴常敗走,漢乘勝追北(韓信盧綰列傳)
係趙地匈奴一直被漢軍追住打,說好的漢人唔夠外族打呢? 莫非係朱將軍嘅平行世界入面先唔夠打?
(至於匈奴列傳入面話冒頓用弱兵故意輸掉晉陽依個就唔太可信,因為晉陽係中原北方門戶,掌握晉陽中原就係一馬平川,北宋就係因為太原守唔住比金兵7日攻到開封,咁重要嘅重鎮居然放棄去追求一個虛無嘅誘敵目標根于就係膠 )
然後劉邦輕兵冒進,自己帶騎兵遠離主力係天寒地凍下追至平城(山西大同以北),好好打嘅匈奴反而被劉邦追到自己領內
漢悉兵,多步兵,三十二萬,北逐之。高帝先至平城,步兵未盡到,冒頓縱精兵四十萬騎圍高帝於白登,七日,漢兵中外不得相救餉。(匈奴列傳)
高祖自往擊之。會天寒,士卒墮指者什二三,遂至平城。(高祖本紀)
劉邦輕敵冒進遠離後方犯左兵法大忌,手下騎兵人數又唔多(自天子不能具醇駟,漢書食貨志,天子車駕連4匹純色馬都無,可見漢初馬唔多,騎兵數量都唔會多)又天寒地凍極為不利,同外界隔絕,糧食唔夠,係依個情況匈奴四十萬(應該跨張)居然圍攻7日7夜都攻唔下如此不利嘅漢軍,都已經唔知朱將軍係笑緊匈奴廢定漢軍廢,又或可能朱將軍認為冒頓有騎士精神,圍住劉邦7日係為左同漢帝對望等漢軍主力趕黎(還攻樓煩三城,因擊胡騎平城下,所將卒當馳道為多。勃遷為太尉。,絳侯周勃世家,硬係等到周勃帶步兵主力到平城合攻匈奴,先被迫同劉邦講和)
而所謂講和之後,結果漢軍再度北上
復以太仆從擊胡騎句注北,大破之。以太仆擊胡騎平城南,三陷陳,功為多(樊酈滕灌列傳)結果灌嬰一時唔小心又將匈奴將封戶打左次
當然係朱將軍世界入面,中原王朝唔洗考慮氣侯同千里而來嘅後勤,劉邦係天寒到病死士卒,兵少於敵幾十倍被圍於山城之上居然反攻唔到敵人就係無能麻,就係漢軍打唔嬴外族麻,明白嘅
而漢軍半次失敗等於唔夠匈奴打,武帝衛霍開始漢朝將匈奴打到衰落,打通西域,咩明犯強漢者雖遠必誅,匈奴分裂北匈奴西遷消亡,南匈奴內附漢朝依到都唔算漢朝將匈奴打爆,因為漢朝初年因為國力問題唔夠匈奴打呀麻,明白曬啦,總知就係漢朝唔夠匈奴打,證據Who's care
PS:朱將軍你發表膠論起碼讀下書先9UP,次次見到你立埸先於證據,所謂例子唔係一次當永遠以偏概全,就係根本係錯漏百出,可以咁若無其事咁一直講膠論 ,係精神嘅
冒頓千里南下就係為咗圍劉邦七日北歸,佢痴左線咩
劉邦都算好彩有佢老婆一路幫佢
但係秀吉晚年仲選擇打地獄級鑄成大錯:
1.清算羽柴四天王、秀次一族、千利休
2.出兵朝鮮
即使秀賴無出生,都未必阻止到以上悲劇,至於寧寧果邊,寧寧喺關原取態其實中立。
與其話係秀吉老糊塗,無雙值歸零,不如話佢係做咗最大嘅賭注。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞