豐臣秀吉算唔算歷史上唯一一個玩difficult mode由lv.1打到爆機嘅人

647 回覆
659 Like 23 Dislike
曹操勁好多
你真係唔識架喎
睇返資料 俾多20年命秀吉佢都冇乜可能可以取代天皇
先唔講天皇有冇實權/係咪神聖存在, 問題係班名門望族會唔會俾你咁樣上位,
中國社會講緊有能者居之(都有長幼有序既規定), 但日本唔同, 人地講緊血統同名正言順, 要做到下剋上當中要哂幾多功夫, 淨係同柴田勝家, 佐助成政 爭織田家控制權都哂左幾多年時間, 到最後都仲要送埋個妹同個老母俾德川做人質鎮住佢(PS:佢未曾打嬴過德川)
為左做將軍周圍送錢送禮R人做契爺, 最後先R到關白(唔係征夷大將軍)黎做

言下之意, 佢要做天皇, 有最少有2個合理動作出現, 先可以證明佢成為天下人之後有動機取代天皇
1. 提高自己血統認可, 由佢辛苦周圍R契爺已經知, 當時就算係咁大權力既佢, 都唔係可以話做將軍就做到, 而且亦其他人都可以拒絕唔同佢上契, 但由佢成功做到關白之後, 佢冇再進一步去提高自己血統地位可見, 可以話佢未有取代天皇既打算

2. 取除有關阻力, 佢要做天皇, 一定要搞掂阻佢上位既人/事, 佢要做天皇, 一定要搵籍口削藩, 最多都係將家康由三河調到關東(都係驚德川會反CUP佢), 到最後做既野都係為秀賴鋪路繼承自己; 要比較既話我會用曹操做比較, 封為魏王,加九錫,立世子, 僭天子禮,設天子旌旗,戴天子旒冕, 完完全全為稱帝(或幫個仔稱帝)而鋪路, 而秀吉係呢方面係完全冇動作, 所以話佢有想頭做天皇根本唔成立
佢梗硬駁啫
佢係都要用中國個套擺落去日本個度講
就係根本冇得講

古代中國個D要做皇帝的真係FF好多"天降異象" 黎去合理自己做皇帝的正統性, 但係日本就冇囉
跟住條友又會話:
咁都係講緊冇野證明佢想做天皇咋喎
咁一樣冇證據證明佢唔想做天皇
想下邊個係茶茶個奸夫仲實際啦屌
淺井長政其實好幸福
勝家先正, 話唔埋食哂4母女 人妻 到 蘿莉
咁佢係性福
淺井娶到第一美女做老婆先係幸福
雖然唔知佢地審美觀點樣
不過生咁多件應該功夫唔錯
不過個人覺得立花誾千代正啲 睇得又打得
On9 屌得唔舒服隨時反CUP打到你撚都斷埋
反CUP坐到你撚都斷
陪著立花宗茂走最慘嘅時段
好老婆
想屌
其實立花宗茂同誾千代關係應該唔好
唔係啟蒙運動咩
白手興家鐵木真>靠外父朱元璋 >>> 擦鞋仔秀吉

Wiki:
成吉思汗九歲時喪父,約於1170年。
在帶鐵木真去弘吉剌部娶親後回來的路上,途經塔塔兒部,也速該遭到塔塔兒部殺害(懷疑被毒死),之後乞顏部族的泰赤烏氏首領塔里忽台因不滿也速該生前的所作所為,在也速該死後對鐵木真一家進行報復,命令部眾們遷至他地,孤立鐵木真一家,但鐵木真一家靠着毅力艱苦的活了下去。

就在鐵木真漸漸出落成一個魁梧英俊的少年時,有三次劫難卻意外地降臨到他的頭上。

第一次是:脫離他們家族的泰赤烏氏擔心鐵木真長大後報仇,於是就對鐵木真家進行了突襲,並且計劃將被捕的鐵木真處死。鐵木真靠着父親的舊部鎖兒罕失剌以及其子沈白、赤老溫,其女合答安的協助脫逃,才因此逃過了一劫。身為長子的他,要攜母和弟妹們走到不兒罕山區,逃避泰赤烏氏追捕長達數年,自此形成他剛毅忍辱性格。
第二次是:在一個風雪交加的夜晚,一幫盜賊把他家僅有的幾匹馬搶走。在與盜賊的搏鬥中,鐵木真被盜賊射中喉嚨。危難之際,一個名叫博爾朮的青年拔刀相助,趕跑了盜賊,奪回了馬匹,鐵木真得以倖免於難。
第三次是:成年後,鐵木真與孛兒帖結婚時,三姓蔑兒乞部的首領脫黑脫阿,為報其弟赤列都的未婚妻訶額侖當年被鐵木真的父親也速該所搶之仇,突襲了鐵木真的營帳。在混戰中,鐵木真逃進了不兒罕山(今肯特山),他的妻子和異母卻變成了脫黑脫阿的俘虜
可惜遇上地獄難度嘅大明做對手,算佢唔好彩
9歲無左,襯家爭住報仇,父債子還,成就由負數開始。
劉秀係大地主嘅同時係西漢皇族後代
佢最成功既資本,來自佢老豆 - 也速該既人脈關係(實際上應該叫「黃金家族」關係),娶左老婆,再送件嫁妝畀當時威風既王罕 ,呢位罕哥係老豆幫佢收拾叛徒得位。之後打完蔑兒乞人,投靠札木合時慢慢發大

即係話佢起手時,同時有克烈、札答蘭、弘吉剌族撐佢,以上三個當時都唔惹小既

其實佢好撚父幹

Source: 孤證-元朝秘史

之前講過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞