豐臣秀吉算唔算歷史上唯一一個玩difficult mode由lv.1打到爆機嘅人

647 回覆
659 Like 23 Dislike
無老豆

身體弱
無樣仲俾人笑

可以話佢有賢內助
再加運氣 e.g. 本能寺

但究竟佢個人能力係有幾高 邊方面有過人之處 可以令佢統一日本
有無人可以分析下
但係都係過唔到裡關
仲要無頭髮
問題係佢所做嘅一切都益哂德川家康
誠仔先係
秀吉既獨特之處係佢策劃戰略既能力.當時日本唔興係戰爭前利用情報,拉攏,外交等等既策略為自己創造有利形勢攻打敵人,好多時都係打到埋黎先諗呢啲.

但秀吉就懂得係戰前就已經打點一切,例如係進攻美濃前已經說服美濃大地主投靠信長,亦收集大量情報例如領地之間既關係,邊個城最易打,條路線點行,去到邊會有接應等等,係真正開打前已經為信長舖好條路行,呢種謀略係當時係一個創舉.套用秀吉自己既說話就係瓜熟之時就係採集之時.
日本的話不論係秀吉係商人定農民出身好,一樣係地位唔高,係日本史上都係算係前無古人
但係無係世界佢點可能算係唯一一個,近在東亞,明太祖出身乞丐打到大明270年江山已經唔係hard mode,係hell mode
另外秀吉亦擅於睇人面色,機靈行事.係戰事上毫不貪功,故此信長非常信任秀吉.事實上直到秀吉攻打備中既時候已經水到渠成,但秀吉仍然堅持叫信長出陣指揮最後既攻城戰,將城破既榮譽留俾信長,可惜信長係準備出陣前就死係本能寺.
進攻美濃前已經說服美濃大地主投靠信長
說服左咩豪族投靠織田?
醒目做咩都唔難
安藤,氏家,當時係美濃都有好大影響力.順帶一提安藤當家既女婿就係竹中半兵衛,當時都一齊過檔去秀吉到.
朱元璋
如果唔係明朝幫拖,一早滅咗韓國
佢好似係第一個出兵外侵既日本霸主
Btw,可惜佢晚年都幾昏容,留下被德川食咗天下既禍根
之後係咪全族死哂?
咁朱元璋叫咩?
無證據證明美濃三人衆係秀吉調略,佢地更加唔係秀吉家臣,
早係永禄七年(1564年)安藤守就係發動過叛亂,攻打過齋藤龍興嘅居城,事實上美濃本身就係人心不穩,內鬥不斷(唔洗信竹中後代自己吹咩還稻葉山城,敬念寺文書表明竹中同安藤係同龍興大打出手)
而且係1561年信長開始攻打美濃,西美濃已經有大量國人眾投靠織田,比如高木氏同國枝氏(高木文書”,國枝文書)
之後信長一方面借住安藤守就叛亂大舉進攻,一方面平定尾張一統內部,最後永禄十年信長兵鋒所向,美濃三人衆先投降織田,換言之係織田軍威所致三人眾先投降織田,無史料證明係秀臣調略佢地(都係小說家言,同一夜城一樣,事實上以秀吉當時地位都好難調略佢地,三人眾都係手下有幾萬石嘅強力國人,可以調動一千兵力嘅美濃豪族,唔係當時嘅秀吉可能說得動)
佢地投靠織田之後一直都係直屬織田嘅家臣,根本唔係秀吉家臣,就算係竹中都係只係織田派去比秀吉嘅與力,唔係秀吉直屬家臣
日本係唐朝時候就同新羅同唐軍打過
史稱白江口之戰
劉邦?
市井之徒->漢高祖
仲要比世人敬仰
朱元璋只係時勢造英雄
元末咁多民變入面是但一個只要贏到最後都會係出身低賤而做到皇帝
佢只係咁啱好彩贏到最後
上軍有隻英識變動物係咪叫豐臣秀吉 諗落又似唔係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞