豐臣秀吉算唔算歷史上唯一一個玩difficult mode由lv.1打到爆機嘅人

647 回覆
659 Like 23 Dislike
所以係content farm叫佢混混姐 ok
唔可以以三個人短時間對日本既全面控制
訂立所有日本人都唔會咁做既論證
唔係信長講㗎咩?
又唔係只係得佢地做過天下人,由鎌倉幕府開始到大政奉還,請問天皇比咩人換過落黎
唔洗咁激動 ,我話佢哋尊重天皇,唔係話佢哋好想坐天皇嗰位
劉邦就死個時清算佢令佢入獄,劉邦死之後再用佢,就知呂后佢想壓榨蕭何既最後價值,但係又要佢驚自己安守本分。
三人入面,只係信長係短時間統治過日本,秀吉統治過日本超過十幾年,家康仲誇張,佢開創既江戶幕府統治日本超過二百年,但其間天皇都冇俾人取代
劉邦唔係好快就赦左免蕭何咩?
要講就要講埋攝關 ,平清盛都係做天皇外父就冇進一步 已經講自己如月滿無缺
武士階級出身更加冇資格做天皇
或者係無論源平都係同天皇一家人黎
倭寇絕對有萬人以上,而且絕大多數倭寇係漢人,呢班人原本係沿海地區既商人,自從明朝海禁後做唔到生意搵唔食所以變左海盜,而漢人海盜會請日本浪人加入,就係咁就入哂日本人數變左倭寇
但係論證而言
前人冇咁做
唔等於新人都唔會
秀吉唔係信咗秀瀨係自己親生而殺秀次佢成世人就真係冇得頂
秀吉過多十年會唔會取代都冇人會知
好難去講佢最後會唔會咁做
都係個句,鎌倉到大政奉還,咩人換過天皇落黎
倭寇單係戚繼光同俞大酋殺嘅都唔只幾百人啦
其實家康先勁, 細個係人質, 之後柒咗咁多穫都反cup到
秀吉雖然係平民出身, 但仕途基本上順風順水, 仲要衰收尾
玩太閣立志傳就可以
有魔水 -30
佢就好廢
依樣真,佢野心咁大,統一哂成個日本,仲要打朝鮮同明朝,遲早取代天皇都唔出奇,但可惜既係佢統治嗰十幾年同死之前都見唔到佢有意咁做,自己已經實權在手,人哋天皇只係一個象徵,俾啲日本人祟拜,要唔要其實真係唔重要
Sick ball
你換天皇之前一定會有相關舉動,請問豐臣有咩舉動可以側證佢想換天皇?
公道啲講,家康柒咗咁多穫都仲反cup到,都係佢既運氣一部份,至於秀吉如果唔係有才能,就唔會俾信長提攜做心腹,更加冇可能打敗柴田同光秀兩個黎繼承織田家既基業,最後統一埋日本,令眾大名屈服,不過年老柒咗,廢長立幼,益咗家康,搞到俾人奪取江山依樣就真既
以前日本人好中意改名,自己地位提升咗就會改,本名通常有一個字會跟老豆,大咗如果有名人賞識佢或做佢師父會送個名其中一個字俾佢。
「羽柴」好似係丹羽長秀同柴田勝家,「豐臣」係朝廷賜姓。
計埋晚年功績?秀吉晚年虛耗西軍實力 俾機會家康乘機而入喎

同埋享天壽係自然死 痛死都計享天壽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞