豐臣秀吉算唔算歷史上唯一一個玩difficult mode由lv.1打到爆機嘅人

647 回覆
659 Like 23 Dislike
其實毛魔嘅背景真係被低估得好嚴重
如果明冇亡到,實早過日本仔西化啦,唔講徐光啟孫元化嗰幾個大官,連南明太子朱慈炫都信埋天主教,教名叫君士坦丁·朱,皇太后仲寫信比教皇叫佢派十字軍過黎東方幫拖
應該唔係低估,而係故意做低啲,以顯得佢勁,平民出身,夠親民…好似上面有巴打提及李超人嘅例子,白手興家,但其實有個極有錢嘅表妹(仲做埋老婆)…
咁講如果織田信長無死到,日本咪仲早西化?
如果佢係女人係咪就唔會打得爆機 ?
前面有人提鐵木真

佢最成功既資本,來自佢老豆 - 也速該既人脈關係(實際上應該叫「黃金家族」關係),娶左老婆,再送件嫁妝畀當時威風既王罕 ,呢位罕哥係老豆幫佢收拾叛徒得位。之後打完蔑兒乞人,投靠札木合時慢慢發大

即係話佢起手時,同時有克烈、札答蘭、弘吉剌族撐佢,以上三個當時都唔惹小既

其實佢好撚父幹

Source: 孤證-元朝秘史
你on9
從當時情況睇,朱元障係「必定」贏到最好,唔係好彩
呢種推斷並唔成立,信長冇大家想像得咁前瞻,我記得部份關於信長既記載,有提到佢都算係個守傳統既人,而亦冇跡象顯示佢有意取代天皇,行軍國西化

關於信長提早西化僅係近代既浪漫想像,試想當時西方都仲係大航海時代後一百年,啟蒙及西方軍制思想未完全成形,日本地方武士階層依然傳統、壯大,百姓仍有私人武力,信長即使統一,大多係先中心集權,而唔會走完全西化

大不了,係因利益而容許宗教及經商自由
比如樂市樂座信長都係有限度實行
朱元璋
日本人當天皇係神咁拜....
冇人想取代佢/打佢係好正常...
天皇=最高祭司。林鄭會唔會話選贏特首要走去做黃大仙廟祝????
如果唔係萬曆無端端自我收皮
明真係可能捱到落去
果個時候係無咩強大到真正意義威脅到明既外族,咁行落去有可能今日紫禁城仲住梗朱天子,行梗英日果種君主立憲 諗太多
讀過書就唔係窮人啦
40年前讀小學都唔係人人讀得起呀屌你
大佬呀,你唔好咁痴線啦,識字可以揾人教,讀書係指研究書籍,明未呀
學書成唔成唔重要。重要係,只要佢讀過書,就證明佢屋企根本唔窮。就算免學費,都要你屋企有多餘生產力比你唔使幫手勞作,你先可以去讀書的
佢得閒去讀書識字,即係屋企有剩餘生產力。佢細佬讀詩經讀到成家tim架
而且係跟當時最有名既老師
咁織田信長呢?一開頭無份繼承家業
跟住殺老豆,阿哥細佬先領到個丁屎咁大既領土
跟住仲有打低東海第一弓
然後被包圍
再慢慢擴張領土
好多人以為佢含住金鎖鑰發達
但佢都有超人既經歷
邊有無份繼承同殺父之說
嫡長子都可以殺兄
哦,原來想就得咖喇.........
點解德川又唔做o既?
假如個廟祝會受人崇拜
全世界都當佢神咁拜既話
我唔會覺得佢完全唔會咁做
咁邊個可以證明我覺得佢會想做天皇依個諗法係錯?
因為我唔明我覺得佢會想做
而比人笑
但佢地都證明唔到秀吉一定唔會想做
憑咩覺得我係錯呢
你又話天皇冇權冇勢
得個名
但又話天皇可以郁人
係姐係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞