豐臣秀吉算唔算歷史上唯一一個玩difficult mode由lv.1打到爆機嘅人

647 回覆
659 Like 23 Dislike
source?
利申學野
漢地人口咁多,咁樣用來比係唔公平的。就算有幾多窮人,都不能否定明代的文代文明其實發展得好高。山人文化,藩府文化,都係世界文化史上的瑰寶。
強中自有強中手。歷代興亡都有天數注定既
只要仲係中史政權,個秩序就必然退化,因為文化、經濟、軍事、科技發展係由單一政體中心決定,封建進入帝國主義係必經階段,但同時亦係秩序退化既關鍵

中國最大缺點,就係地理因素,唔同歐洲咁幾大強國互相角力,變左退化程度最快、文明輸入係最後既
毛澤東先係
明朝生活水平會低過垃圾滿清?

你未on9啦如果明朝生活水平真係低過日本韓國安南d傳教士就唔會講如果要向呢d國家傳教要先向中國傳教因為佢地發覺呢d國家係好撚崇拜明朝中國。

而且d外國傳教士筆下記載既明朝百姓生活絕對唔差

一定好過垃圾滿清 外國使團記載下既垃圾康乾盛世
根本明朝既抗日戰爭既洗費明朝係可以負擔到

明亡唔關抗日援朝事係關崇禎一連串既錯誤決定唔夠自信果斷去完全相信果班黨爭大臣
而且d外國傳教士筆下記載既明朝百姓生活絕對唔差<有冇source,想學野
本野都有當時中國班傳教士認為唔好既野
生活唔差但唔代表民智開哂政治開明
自己Google啦 你點會唔識
有冇書名
朝鮮之役 同明朝滅亡 相差咁遠時間, 都可以拉埋一齊講??

不如話明朝軍隊太廢
薩爾滸之戰,松錦之戰 有咁好優勢都輸
好似話清最盛世
同洪武年代比都係差少少
朱元璋
大佬你地唔係話手下強就係有其他人幫,咁不如你話俾我聽邊個先係
所以劉邦唔係玩緊difficult mode?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞