豐臣秀吉算唔算歷史上唯一一個玩difficult mode由lv.1打到爆機嘅人

647 回覆
659 Like 23 Dislike
一個中立國
你打會比人反
佢未有實力頂咪唔打住
點解你會覺得天皇有唔同
同埋打完唔代表你直接繼承到佢權力
屌啦媽,話連登仔不學無術真無講錯,求其上網睇下就當真,你篇野連出處都即時揾到。

劉邦最憎儒生,後生識字係為左做官咋,佢識咁多歷史係因為佢做左漢王後要管治天下,先覺讀書有用,叫其他儒生輪番講史,明未呀,硬戀膠膠

《古文苑》中记载了刘邦写给大儿子刘盈(也就是后来的汉惠帝)的一封书信:

吾遭乱世,当秦禁学,自喜,谓读书无益。洎践祚以来,时方省书,乃使人知作者之意,追思昔所行多不是。
你又知佢會咁做?你依個邏輯可以問番你自己
我篇文出處....?
我都想自己篇文出處係咩?....
劉邦話讀書無用同劉邦有讀過書請問有咩關係...?
同埋因為佢做左漢王後要管治天下,先覺讀書有用,叫其他儒生輪番講史
請問出自邊本史料,想學野
https://zhuanlan.zhihu.com/p/35598329

網址上面自己睇。

劉邦就係憎讀書人,先唔肯浪費時間去讀已書

識字=讀書?

同你同佢後期讀書睇佢前半生,想偷換概念?
勁喎,我其實連篇文都未睇過
不過引一樣史料就代表我抄佢你話咁咪咁羅
OK YOU WIN
引到一模一樣你就咁戀兜啦,自己睇啦。
嘩...屌
好強的論證
連登小有
我想睇多d依類強而有力的反例子
你下次記住你根本你引啲野唔係史家共識再講啦,唔係就係抄人,無啦啦係到發爛炸做咩膠
其實睇返 趙匡胤 個難度咪 同 秀吉差唔多

都係投靠到好大佬 郭威 柴榮
咁岩大佬早死跟住自己識做人就上到位
宋太祖25歲先出黎做到個下級軍官
10年內就黃袍加身
跟住南征北戰下
建州女真其實係極依賴農業
而邏輯黎講,我上面長文有講,對農業社會 同埋漁獵 遊牧民族既影響係唔一樣的話,應該全世界都係一樣,但係同期嘅農業帝國有火器之後將漁獵 遊牧民族當仔咁打,就係明朝比漁獵民族征服 ,好難用農業社會 去解釋
而明朝的確係軍力衰弱先比滿清征服,明軍係東北基本係每次野戰都打敗仗先比滿清壯大
光秀點會算呀
人地係武士黎
秀吉連武士篤屎都唔係

秀吉係等於一個冇家底冇學識嘅劏房窮二代
撈到李嘉誠咁有錢,侵侵咁有權
秀吉堅持叫信長出陣
然後信長出陣途中比人反叛
跟住秀吉以不可思議嘅行軍速度救援
信長都係引用
只係見到個post諗起呢句, 好霸氣咪post下
咁劉邦係咩MODE
點計都只有朱元璋先係唯一,豐臣同劉邦都唔算

豐臣始終無打贏過德川,真正領地可能只係多過德川少少,不過係日本來講已經係前無古人後無來者。

劉邦點計都係亭長,起碼叫做土豪,唔係乜都無。

朱元璋,真係乜都無.... 打到最後連一個諸候都無埋,真係捨佢其誰。

本來仲有石勒劉裕呢D 值得講下,不過佢地未統一中國又唔算爆機。如果唔係仲多野講。
朱元璋真係出門一個乞衣兜,裝備完全靠打lv1升到lv max
呢個太屈機
天命之子
佢係村長 出身(亭長)
冇 所以大家都證明唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞