豐臣秀吉算唔算歷史上唯一一個玩difficult mode由lv.1打到爆機嘅人

647 回覆
659 Like 23 Dislike
本能寺之變係契機,但都要佢識把握機會,個陣人人都知只要打贏光秀就可以做「天下人」,佢係中國打緊毛利,即刻同佢和解,唔理三七二十一全軍鳩衝返去,光秀完全無預計過會快到咁,軍備都未準備好就俾秀吉打到收左皮;「中國大返還」到而家都為人津津樂道。機會擺左係度,佢係其中一個最無牌面拎到個機會,但就係佢把握到。

只可以話佢真係打地獄難度打到爆機,但上面有巴打都提過,因為佢無自己家族維持落去,石田三成、加藤清正、福島正則都係因為佢嘅威望魅力先一齊幫佢打江山,秀吉一死就散哂了
咁玩hell mode 既貞德。。。
佢最勁就係自己本身無咩本事 反而好多勁人跟佢
有自知知名 比埋手下去搞 先贏到西楚霸王
希特拉自己無咩本事但就係要插手
有好老細 可以學到野
其實係漢人滅漢人
李自成

吳三桂
尚可喜 呢班投靠清朝
其實清朝係冇可能吞到中國 要靠以華制華
秀吉妻妾眾多,仲有得屌戰國第一美女茶茶,以佢既出身,真係人生贏家
孔子第一份工就做檔案處主任
政府工黎架

佢變左貴族最低層但都係貴族
其實睇返中國歷史好難怪日本二戰會覺得可以輕取成個支那,其實當年點解支那會咁博命打抗戰?
秀吉細佬秀長其實係超級重要,因為個性溫和又無咁淫,人望隨時仲好過秀吉。正常推斷如果佢長命過秀吉,秀吉死後都仲可以維持政權交接俾秀吉後繼者
只不過疑似太落力幫阿哥手,捱壞身體仲早過秀吉死,佢嘅死係秀吉統治嘅分水嶺,之後秀吉先喺繼承人問題𢥫鳩鳩發哂癲咁,因為原本個如意算盤唔係咁
補多句秀長喺信長死前左右已經係明顯羽柴第二把交椅
主要係以前積落黎既屈辱同亡我之心不死既諗法作崇

甲午嗰獲已經搞到公車上書
八國聯軍
二十一條俾人攞左膠州灣
一二八事變
偽滿州國

咁多單先搞到中國人團結抗日
但當年明冇呢啲咩?
一樣有大班25仔同一盤散砂
二戰日本同滿人有咩唔同
中國既劉邦同朱元璋算唔算
因為你對大返還有個極大誤解
大返還只係返到秀吉老巢姬路,之後同光秀對決之前都係正常速度行軍
仲要大軍喺姬路休息幾日
佢大返還嘅重要性只係話俾混亂嘅畿內之有人會同光秀爭,之後再搵其他附近嘅人加入,仲等光秀唔可以趁機拉攏更多幫手
朱元璋靠明教姐
如果當年張無忌無on99走左去,出去一掌拍撚死佢,佢就玩撚完
佢唔係賤民
唔係全族死哂,因為嗰時日本大名都會用親人通婚,何況當時豐巨家統一咗日本,所以同咗好多大名通婚,例如大名福島正則既母親就係豐臣秀吉既叔母,所以血統仲流傳緊,不過秀吉斷後就係真,因為最後連佢嗰仔秀賴既女天秀尼都死埋
明亡既年代華北河北山西有係完全寸草不生 糧食失收得好嚴重 華北啲人其實已經fucking care明朝會唔會滅亡

反而江南 華南嗰班依然係比較支持明朝 因為經濟情況冇咁嚴重 所以有南明到後期鄭成功呢班人出現
其實如果南明唔係自己內訌 偏安一方亦唔係天方夜譚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞