豐臣秀吉算唔算歷史上唯一一個玩difficult mode由lv.1打到爆機嘅人

647 回覆
659 Like 23 Dislike
我諗錯左姐
而家個po上左熱門成堆on9入左黎
上面仲有條友係度問點解秀吉唔做天皇
其實真係大撚把

拉馬努金 淨係讀完高中嘅數學 連複函數都唔熟 但發現咗幾個數學定理
拉馬努金猜想要五十年後先俾人破解到

Tesla 成就我諗唔使講 但老竇只係一個神父 老母冇工開 重要養五個細路

蕭紅 東北山旮旯地方出身 其父極重男輕女又孤寒 但寫小說嘅成就俾人評為魯迅之後 一城兩傳 一城係《邊城》 個作者係同諾貝爾文學獎失之交臂嘅沈從文

鳥山明 當初望咗兩眼本漫畫 覺得自己都畫到啦 自己又唔想再早起做會社員 跟住就去咗投稿 當然唔係第一次就直接出到道 但已經畀佢登啲短篇漫畫 家陣有咩成就唔使講啦
就算只係做到一國大名係家名可以存續當時黎計都已經係好勁
其實足利尊氏已經算係有郁左後醍醐天皇
唔係點會有南北朝
佢緊係有 如果唔係點會出左室町幕府
我想講既係兩個完全唔同既時期 唔同既局面
郁天皇既後果都唔同姐
所以冇可能咁比
呢個post應該要多d 呢種回覆
最接近,你可以話唔可以咁比,我只係想話佢點優勢情況之下都俾親族搞

但我好肯定以現存史料唔會有任何史觀可以接受到秀吉不屑天皇之位唔係9up
其實係咁架啦,唔通一世掃街先係天命所歸咩
大佬啊,佢係行封建制架嘛,你殺晒班出名既,D領地咪一樣要幫俾其他人,問題係成個日本D武人都係會一有機就造反,你估中國人D奴才?

你就真係諗太多,想好似中華地帶咁就要攪大革命成個政體改變,唔係一日係封建,你殺咁D大地主,佢既領地一樣會有班人做新既地主,你一個人係睇唔晒咁多地,一定係有其他人做領地主人,古代中國地區為左防地方擁兵自重落左幾多心機你知唔知?
你覺得當時佢比將軍或者天皇差
秀吉作為當時統一天下既人 講權勢可以話人無人能及 尤其是係成為關白甚至太閤之後
唔講冇實權既天皇
對上一個權勢可以同佢媲美既將軍應該要數到足利義滿
對佢黎講已經冇必要強求呢d
不過講不屑可能誇張左 我只係想講對佢黎講將軍 天皇呢個位已經唔係咁重要
唔會囉,個時D忍者流派咁多,D忍者平時就係收集情報架啦
豐臣對外都自稱日本國王,係唔係天皇真係咁重要咩
咁識人既大家差唔多啦,講下有無家底有無自細有學識訓練,家族有無勁人做靠山咁啦,不過劉邦都叫有得跟楚王一段時間,朱元璋其實好少跟大佬。
定義唔同就無乜比較價值,秀吉係唔係,視乎你點睇佢同德川的關係。
但答返個題目,「唯一」「爆機」點計都係朱元璋排第一,殆無疑問了。
其實只要有「唯一」而個要求 就唔會有人排到第一 佢只係社會地位上爬到最高點 但人類唔係淨係由社會地位去定義/評估㗎嘛
認同 歡迎加入其他例子討論
條件要真係主要靠個人能力啦當然
其實真係大撚把

拉馬努金 淨係讀完高中嘅數學 連複函數都唔熟 但發現咗幾個數學定理
拉馬努金猜想要五十年後先俾人破解到

Tesla 成就我諗唔使講 但老竇只係一個神父 老母冇工開 重要養五個細路

蕭紅 東北山旮旯地方出身 其父極重男輕女又孤寒 但寫小說嘅成就俾人評為魯迅之後 一城兩傳 一城係《邊城》 個作者係同諾貝爾文學獎失之交臂嘅沈從文

鳥山明 當初望咗兩眼本漫畫 覺得自己都畫到啦 自己又唔想再早起做會社員 跟住就去咗投稿 當然唔係第一次就直接出到道 但已經畀佢登啲短篇漫畫 家陣有咩成就唔使講啦

拉馬努金係絕無僅有嘅數學家 人類咁耐歷史都無人有佢咁嘅超能力 其他人我唔太熟悉 但應該係佢地領域都係成就斐然 亦靠個人能力 但我個人覺得佢地面對嘅risk無朱元璋或者豐臣秀吉咁大 唔知算唔算玩緊difficult mode 呢兩個人係一子錯就無命 文學作品你寫左一篇垃圾出黎都有機會寫過篇好 但朱同豐臣如果有失誤隨時無命 掉轉講你可以話佢地夠運 但出身低微(lv.1)同玩difficult mode(隨時死)係一定
記得好耐以前睇過篇文就係講你呢個point
中國土地大約200-300年完成兼併
令田地掌握於少數豪強手中
同時令朝政腐敗
無地農民遭慢慢逼害壓榨到無力承擔,本身嘅財富剝削殆盡,於是反覆暴動
政府既得利益者因腐敗無法重新分配財富,最後推倒政權
所以每個王朝如何強盛,壽命都係咁上下

情況就好似今時今日香港d地俾發展商買曬,推到樓價高一高焗你食,只係香港人太有錢仲食得起,未到無力承擔階段
而03年就出現過一次經濟原因+環境因素令樓價大跌(財富遭剝削)於是就推左50萬人上街,不過後來經濟好轉番就平息左,無造成反覆暴動
但呢個唔係關鍵。
只要經濟體系封閉,就永遠都會有呢個問題,鎮壓都鎮壓唔完。但只要有效開拓市場輸出產能,咁就可以解決到呢個問題。所以咪要搞一帶一路囉
爭咩丫爭,溝埋返黎玩4P啦笨
母女丼
劉秀經歷同劉邦差唔多
名聲仲要好過劉邦
應該係easy mode經典
玩開easy mode 嗰啲(例如:司馬炎、趙光義),如果做劉秀,應該頭幾關就要㩒reset啦…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞