豐臣秀吉算唔算歷史上唯一一個玩difficult mode由lv.1打到爆機嘅人

647 回覆
659 Like 23 Dislike
定義唔同就無乜比較價值,秀吉係唔係,視乎你點睇佢同德川的關係。
但答返個題目,「唯一」「爆機」點計都係朱元璋排第一,殆無疑問了。
簡單D講, 日本人當天皇係神

因為秀吉佢冇神(天皇)的血統, 所以即使佢真係咁狼死殺天皇, 佢都唔會因為咁而變做新的一個神(天皇), 仲要俾全國其他大大小小的大名一個正統名份起黎反佢

既然殺神(天皇)完全冇利益, 咁點解秀吉會想殺左天皇取而代之?
太平盛世咪冇用,天下大亂時就要靠佢。英國皇帝都係咁既存在啦
更加精確既講法,天皇唔係同國家並存,天皇就係國體,冇左天皇就冇日本,所以世界大戰末期,政府一直將所有野營造成唔關天皇事,戰後天皇就可以好容易甩身
佔晒=號令天下。號令天下可以係武力征服,可以係政治妥協。但你破壞左行規,以後邊個同你妥協??
點解日本一直任天皇萬世一系,你地要用返當時神道盛行既日本去睇,舊時日本係神道為宗、佛教遍傳,天皇既身分由《古事記》始已經存續。

日本歷史上既爭權,最初都係公家爭實權,再任用武士作戰,先出現武人階級。即使出現階層改變,日本依然生活於神道為宗既框架之內,朝廷係神道正統,更負責禮、宗教既任命,而武士政權係治國

各司其職既框架內,武士係唔會太干涉朝廷既職權,即使到江戶既《禁中並公家諸法度》,都只係由幕府審查下,令朝廷任命、規矩禮教如常運作

用英皇類比古日本天皇,本身又係錯誤比喻,君主立憲既模式到明治維新先出現,以前既天皇就如前面巴打所云,類似春秋周天子既特性

要評是否取代天皇,係要將成個中世既日本道統文化了解,用近代思維諗係後設錯誤
以前周天子時未一鳩樣天子都係作為國體
只可以講日本天皇係好彩先留到今日
咁係因為豐臣同德川都唔係最強勢
如果織田信長統一到日本佢絕對夠能力同資格去廢除就好似秦始皇咁
正如我前面所講

呢種推斷並唔成立,信長冇大家想像得咁前瞻,我記得部份關於信長既記載,有提到佢都算係個守傳統既人,而亦冇跡象顯示佢有意取代天皇,行軍國西化

關於信長提早西化僅係近代既浪漫想像,試想當時西方都仲係大航海時代後一百年,啟蒙及西方軍制思想未完全成形,日本地方武士階層依然傳統、壯大,百姓仍有私人武力,信長即使統一,大多係先中心集權,而唔會走完全西化

大不了,係因利益而容許宗教及經商自由
有時睇到歷史嘅巧合真係令人嘆為觀止
就好似一部寫好嘅小說咁 覺得冥冥中自有主宰咁
好難諗到想像到點解一啲小人物都有大丈夫當如是也嘅野心
有好多人身居高位都係屍位素餐
當然機會都只會留俾有準備有能力有自信嘅野
有時有啲野未試過好多人已經先質疑自己
其實只要有「唯一」而個要求 就唔會有人排到第一 佢只係社會地位上爬到最高點 但人類唔係淨係由社會地位去定義/評估㗎嘛
天皇既存在 係信仰一樣
用宗教角度就係神一樣 秀吉或德川做既位係代天皇去管理 就係教宗一樣

天皇唔單止係人 背後係信仰
耶和華係永在 係信仰 唔係死

有如1984 老大哥唔係一個人 係一種信念
人相信老大哥不死 係信仰既存在
正常冇人會想取代到老大哥 只會想成為老大哥一部份

你死撐既就係一種極細可能性既狀況 當時日本既信仰就係天皇同神一樣 你死撐就係一個大逆不道,冇受天皇文化洗腦,又有能力殺晒全國家既人去將個信念消滅 而且仲要無實質利益

偷換概念在於你拒絕接受意見或者眼光太窄
日本天皇地位係信仰
耶和華係信仰
講既唔係一個人 你局限於殺人奪位
就算秀吉好似你咁講 結果只會殺人者被殺 取而代之
都唔會取代天皇
因為你離地,唔了解人地個民族性囉。
德川搞咩東照大權現,又御三家御三卿、朝覲交代,其實都有野心挑戰天皇,想自己做萬世一系既大將軍,但都唔敢做到出面取而代之,只係敢另立山頭。不過人算不如天算,比美國佬搞喎左佢壇野
唔同的。中國來說,社稷先是國體,天子只係一個負責人。所以中國的觀念,無論係堯舜禪讓定係三代革命,都係有德者居之。但日本天皇就係萬世一系既神裔,講血統的。
呢個問題,德川時期的儒學家就討論過啦,有國學派同漢學派,國學派講萬世一系祭政一體,漢學派就講堯舜禪讓三代革命,不過事後孔明咁睇,日本人就支持萬世一系既國體多啲囉。
劉邦
朱元璋 和尚乞衣都做齊

殺人狂魔希特拉同老毛都係hard mode
豐臣秀吉爆機除咗有冇做埋天皇
仲有係德川家康
想請教各位 點睇德川家康同豐臣秀吉關係
同埋德川同織田個盟約
劉邦 是亭長

亭長 等同於今時今日既
鎮長 + 鎮公安局局長
唯一唔同既係

民國時期
有美國打柒日本

明末時期
無美國打柒日本
其實睇返中國歷史好難怪日本二戰會覺得可以輕取成個支那,其實當年點解支那會咁博命打抗戰?
主要係以前積落黎既屈辱同亡我之心不死既諗法作崇

甲午嗰獲已經搞到公車上書
八國聯軍
二十一條俾人攞左膠州灣
一二八事變
偽滿州國

咁多單先搞到中國人團結抗日
但當年明冇呢啲咩?
一樣有大班25仔同一盤散砂
二戰日本同滿人有咩唔同
唯一唔同既係

民國時期
有美國打柒日本

明末時期
無美國打柒滿清

搞錯左
認同 歡迎加入其他例子討論
條件要真係主要靠個人能力啦當然
其實上面應該係講緊 56名日本浪人打入南京單野

當時明朝死左四千幾官兵, 先消滅到56名日本浪人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞