豐臣秀吉算唔算歷史上唯一一個玩difficult mode由lv.1打到爆機嘅人

647 回覆
659 Like 23 Dislike
我覺得應該係司馬炎先係教學模式
趙匡胤黃袍加身後已經係結局 冇咩教學部分
好歹喺條村入面有少少權
生得靚仔都有罪
朱元璋個啲叫咩?
咁秀吉一樣係天時地利人和
發現上面大把人話有人幫劉邦朱元璋所以唔算hell mode
請問有邊個開國君主無人幫佢 ?
人地識做伯樂識用人都唔比 ?
依家打三國無雙一定自己單人通關?
笑死,無本能寺之變佢最多就係國持大名,此為天時
無信長幫佢平定近畿佢搵毛打天下,此為地利
無織田信長提拔佢出咩頭,此為人和
豐臣秀吉比明太祖打天下更難係唔係high大左,係日本單係有木下依個姓氏就表示秀吉出身低極有個譜
鐮倉/南北朝時代嘅人
2號仲喺鐮倉交戰,同月13號喺近江坂本同楠木政成新田義貞合流
咪聽班大陸仔講啦
村鬥,可以同明軍打七年?
仲要隔住個海喎
講到叻人一定要自己天上跌落黎咁,有冇諗過一者因為係朱元璋成功建國立史佢地手下先得以留名千古
二者就係因為朱元璋自己魅力高識用人有前途先有人投靠
話有人投靠好似抽中ssr朱元璋先打到天下係倒果為因
亂世從來唔缺千里馬,缺嘅只係伯樂
加藤同福島二五仔
石田三成份人僅直,不善交際搞到收皮
係日本,唔係人人都有苗字
只有貴族武士有姓(唔係苗字必稱令黎做咩 )
秀吉真係越老越蠢,晚年見自己得子,就即刻清算自己所有養子,仲將養子秀次係關白嗰位強行拉落黎,又廢咗佢家督既位,仲迫死埋人哋,搞到好多手下同大名都唔服佢,對佢人格產生質疑,另外依件事亦都係佢另一嗰養子秀秋最後叛變既導火線,自從秀吉清算秀次後,佢就對秀吉有咗顧忌,擔心自己有一日都會被清算,所以開始疏遠豐臣家,而且當時因為係三成處理秀次事件,當三成提出秀秋加入西軍既獎賞時,佢係對此有些保留,加上家康係度搧風點火,所以中途加入東軍。如果秀吉唔係將秀次嗰位俾當時得幾歲既秀賴,豐臣政權真係仲可以玩多一陣,秀次做關白嗰時,同唔少大名打咗好關係,例如政宗等,秀吉整死佢即係整死自己,豐臣政權既衰落根本就係秀吉一手做成!
可以話搶,都可以話打,但李世民係最大功勞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞