豐臣秀吉算唔算歷史上唯一一個玩difficult mode由lv.1打到爆機嘅人

647 回覆
659 Like 23 Dislike
日本人打到黎中國已經有民族意識
滿人打到黎其實係冇咩
冇確實證據證明唔係wor ,不過秀吉一直生唔到,要收養子,但老年得子,唔排除茶茶俾佢戴
日本戰國時代有所謂「三大霸主」,分別是織田信長、豐臣秀吉以及德川家康。日本人喜歡用以下一個比喻,來形容這三位霸主各自不同的性格特質:

「當雀仔不唱歌時,織田信長會橫施武力,強迫它唱歌;相反,另一位霸主豐臣秀吉,則會千方百計,想盡各種方法,來逗它開心唱歌;至於德川家康,則會靜靜的守候在一旁,耐心的等待雀仔開口唱歌。」

有一次颱風來襲,信長重要據點之一的一座城池嚴重損毀,想修好城池,無奈工人又乘機要求加薪,影響工程進度,派了官員去,還是做不好這件差事,於是再派秀吉去。秀吉是一個新人,又無錢又無權,又可以如何做好差事呢﹖結果,他靠的是一張嘴,以及——掌握人心。

他向工人說:「現在要是不趕緊把城牆修好,敵人很可能會趁機攻進來。我們是男人,還可以拿起武器作戰,但是女人和小孩就沒辦法了。如果我們戰敗了,在城中一起生活的婦孺,將會成為敵人的奴隸,或被殺掉。尤其是女人,一定全部都會成為敵人的玩物。你們難道願意眼睜睜看着自己的妻子有這種遭遇嗎?讓自己的孩子變成奴隸也無所謂嗎?一想到這裏,我就更覺得城牆的修理一天也不能浪費。各位聽懂了嗎?」
好多人搞錯以為係清滅明
事實係順滅明
仁者
Beggar Must Die Mode
仲唔係德川家康
有無聽過北畠顯家?佢急行軍移動距離係秀吉接近3倍但平均移動速度更高 當然史料日期記載嘅誤差都有可能
但除非離譜到連出發月份都寫錯唔係衰極速度都同秀吉相近
朱八八呢,最底層上到最高喎
本身係亭長喎
三大征之後,小冰河令佢回唔到氣
朱元章的確好難玩
不過其實蒙古後期四分五裂,再加上佢地太有錢太腐敗,新一輩連馬都唔識騎
無家族真係維繫唔到全部手下
德川家康假假地都叫做有個家族
可以側側膊改族譜 又可以不斷婚姻拉攏唔同大名
加上豐臣秀吉本身係信長手下 變相其他大名只會當佢繼承信長個位
我覺得豐臣秀吉郁德川家康時 俾德川家康擋住嗰下就應該要隊冧德川家康
但放去江戶都可以捱到 已經注定兩人要鬥長命
亭長=差佬
依樣真,秀吉真係好樣衰,當時啲西方傳教士見完佢都係話佢似猴子,好似話當時家康就係因為許配自己孫女千姫俾秀賴嗰陣,見到佢咁靚仔,一表人材,所以先堅持要係有生之年內徹底摧毀豐臣政權
佢未至於教學模式,只係Easy mode, 趙匡胤由黃袍加身開始玩就真係教學模式啦
仲要古代做差佬
除咗叫多啲人識都唔知有咩用
講hell mode 朱八八一定係頭幾名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞