豐臣秀吉算唔算歷史上唯一一個玩difficult mode由lv.1打到爆機嘅人

647 回覆
659 Like 23 Dislike
但我咁睇 如果要比喻 你由startup做起做到龍頭公司係唔易 但有班勁嘅下屬同你一齊奮戰唔係無可能 e.g. Google, Apple, Youtube, etc. 但你喺hsbc打工點樣由teller上到去board member 自古以黎有好多革命可以推翻皇權統一天下 但要靠正路上位奪權無家族支持又有階級制度係難上加難 純粹討論
唔係佢自大打韓國
比明朝打番轉頭
其實佢做得日本天皇
太大想頭個下都死啦
嘉靖都算得上明朝中下期最勁既朝代
打狗都唔睇主人
朱元璋先係 乞衣變皇帝 對手仲要係蒙古撚
朱元璋算唔算
豐臣果下冇買起德川最錯
果時為左擦鞋改姓
丹羽長秀 個羽
柴田勝家 個柴
萬曆
歐洲反而冇賤民出身既統治者?
古希臘古羅馬中世紀基本都係貴族出身
要去到近代希特拉,史太林先閪始平民統治?
癡線咁講豐臣秀吉都係時世造英雄,日本戰國咁多大名是但一個贏到最後都會係出生凡人但天皇要剃佢面色。同理成吉思汗,全球咁多部族入面是但一個只要贏到最後就可以建立人類歷史上最大國土...個個歷史人物都可以呢句解決啦咁。
做天皇
On9

同秀吉爭天下既德川,武田,上杉,關西一眾大名有邊個係平民出身

鐵木真係族長個仔,一開波已經有四駿,而且最大國土時已經死左
大佬 朱元璋 一個乞衣 身邊乜人乜野都無 打到最後做到皇帝 佢唔係hell mode真係唔知邊個先係
蒙古撚好食懶做
連馬都唔撚識騎
所以朱元璋先要殺功臣,豐臣既世界唔容許咁做,人一死宗族就無能力駕馭天下大名
朱元章個劇本好似難打d
唔到朱重八唔殺
佢個孫壓唔住班老臣
估唔到的係殺曬功臣都仲有個Judy係北平殺落嚟
老豆9歲就釘蓋啦
成個族都散
後生連老婆都被人搶埋 仲屌埋
鐵木真個mode仲慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞