豐臣秀吉算唔算歷史上唯一一個玩difficult mode由lv.1打到爆機嘅人

647 回覆
659 Like 23 Dislike
中國以前都係好似日本咁,春秋列國打到九彩,天子都繼續食花生享受萬民跪拜同時又送禮又借錢搞到債台高築。係秦朝人滅鳩埋天子,之後劉邦平民做皇帝,先搞到冇血統個班都想爭。不過秦朝人都算係半個外族黎架,好似樓主滅左日本都會自封天皇咁
冇任何文件、書信等等証明佢有做天皇既念頭,
另外用客觀條件黎睇天皇既特殊地位,秀吉既生平事跡等分析。

除非你有能力推返以既野
有人話朱元璋係波斯人,元朝派黎反自己既間諜,所以明朝一路只係驅逐蒙古,冇玩滅國 聽下就算
如果佢係唯一大名
邊個斬佢?
我都冇呀
咁既然大家都證明唔到
又點可以只係覺得我諗法錯呢?
我一直都只係講出自己諗法呀
我冇要求人覺得我岩
我只係唔明 既然一樣冇人證明得到既野
憑咩野佢地會覺得我個諗法一定錯呢
On9,現實係幾鳩百個大名小名。
同埋日本社會既基本單位係家,唔係個人,有人亡政息,但好少話樹倒猢猻散,你殺晒啲大名,就等於係全國樹敵,個個都隨時會斬鳩你復仇
主要係天皇其實唔係一直冇實權
攝關政治年代攝關靠既係咩名份?天皇既外戚
武家政治年代早期一樣係靠天皇既名份
你話佢冇冇用?
鎌倉幕府年代實際上係有一定實權
係承久之亂之後政治能量都仲存在(當然鎌倉幕府實力其實冇咁強都係一個原因)
正如你睇下最後邊個吹雞倒幕
所以咪唔敢廢佢
室町年代足利義滿已經係最接近有能力做到但最後都冇
而且當年一地守護個D佢一廢大把人扯天皇支旗反佢都似
至於戰國年代對天皇實際上大部分時間都係WFC
去到三傑年代
信長先唔評價佢會唔會因為佢冇機會證明就香左
但秀吉需要一個名份除左天皇邊個俾到佢?
德川相對冇咁需要天皇但佢都只係做到虛化左天皇
基本上當年美國佬連天皇都唔知有你話成唔成功
咁既情況下做咩要廢呢
以你既思路,由宇宙大爆炸到眼前既一秒,都應該係假,冇野可以切實証明到任何事發生過
True,話就話天皇冇實權,但佢張人情牌好惡,而且皇室依然有一班大臣智囊,生存係強藩之間依然游刃有餘。漢獻帝都仲有個王允啦屌
完全唔同,因為日本既武家地位一向係世襲,你做左將軍個位就會一直傳落去你既家族,而將軍已經係最高權力,而天皇係無兵無地,你根本無需要做咁盡,加上天皇一族有神性有傳統,對於信一向宗一撥都可以反老闆既日本古代,實在無必要咁攪,呢種可以係聰明可以係妥栛。
咁都要睇時候
德川年代實際上冇咩用架喇咪當佢神主牌擺係到囉
只係呢塊神主牌會俾人攞番出用就後話喇
宇宙大爆炸好似有證據
但如果一件事完全證明唔到
每個人有自己諗法又有咩問題
元末同日本戰國既情況係有少少唔同既

日本當時係亂中有序,環境有唔少制肘,但同時秀吉可以利用個框框去幫自己

而元末就真係大亂鬥咁
係同你討論依個問題前
你屌番哂上面個班話秀吉係佔哂成個日本既人先
Thx
咁秀吉唔做都有証據,就係佢到死都冇做到
仲有一件事,唔借助天皇授權既攝關五家名義,另設豐臣姓,秀吉地位上點樣號令名門如德川、毛利、島津、伊達、上杉等人?

靠武力、政策? 日本既家天下咩都要睇出身,名不正則言不順,政策亦唔會有效推行,你將唯一授與名份既天皇推翻,你估班武家會服從?

中世日本個政治圈子就係武士由朝廷而生,朝廷倚武士餘威,賜其名份治天下,就係咁
咁天皇會受人祟拜呀
咁可能會成為一個誘因呀
但係佢只係十幾年
仲未清哂其他大名
如果比佢活多幾十年
清得哂其他大名
成個日本全歸佢
到時佢仲要80歲老死既
咁我覺得都足夠證明了
係討論依個問題前
你有冇諗下認識下唔同國家、唔同文化背景、有唔同既狀況,而唔係用單一概念套用晒所有地方?
你根本都唔撚知天皇點解會俾人重視
因為佢萬世一系個神裔身份啊
討論之前唔該你睇多D先啦
係呀,比多習大大幾十年,佢可以統治全宇宙呀
把打簡而精
天皇有幾愛人崇拜啊?你睇下而家日本天皇或者泰王,D君主架空左通常都無人會攪架啦,除非佢想復權,否則根本會千秋萬世同國家共存。

唔好成日講呢D無形誘因啦,你做一件影響好大既事你都會諗下先啦,個D誘因唔係大到令你成個人失晒理智都唔會做啦係咪啊?
天皇係一個無權無勢無咩公開場合攞面子既老人,你攪佢做乜?咁天皇一族經歷過南北朝個D事件,自己都知反抗無咩好結果啦,大家好黎好去咪算!
大名唔會清得到既,正如信長死就一堆新大名,根本成個建制就係咁封建。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞