豐臣秀吉算唔算歷史上唯一一個玩difficult mode由lv.1打到爆機嘅人

647 回覆
659 Like 23 Dislike
漢光武係中國最完美既皇帝,但佢係貴族出來,就有力量號召人才同士兵。

相反朱元璋一定係玩緊最高難度,由乞丐和尚,玩到起義,再玩到皇帝。

劉邦話係平民,但佢係亭長(公職),可以結識到起事到班底,唔係咩都無。
笑既點係
正解
攞吳三桂做例子
嗰陣兩條路 一係投李自成 一係投滿清
但唔好忘記吳三桂係大明嘅臣子
而李自成正正就係滅明嗰個
你話佢投滿有違民族大義 投李一樣有違君臣之義
至於廣大嘅農民更加唔會點care邊個做皇帝
基本上你係一個世代務農嘅人 你只會有一種鄉族意識 即係你嘅世界觀最多可能只有一個省咁大(甚至未必有)
你好難有個實質概念話所謂「天下」有幾大 更加唔會覺得千里萬里之外同你人生完全冇交接嘅某某係你同胞
對你而言 可能你個縣個縣令先係你皇帝 上面啲高官甚至皇帝根本唔關你事 而歷朝歷代嘅地方官按慣例都唔係本地人 簡單啲講你已經習慣咗千百年來都奉承外來嘅「皇帝」 上面真正嗰個皇帝係滿洲人定係非洲黑人對你而言根本冇大分別
民族主義係近代嘅社會環境同通訊科技許可下興起嘅產物 絕對唔係千古而來就有
大家都比鄭少秋呃左,劉邦根本唔係草根窮撚。漢書記載,劉邦後生個陣同佢細佬一齊讀書學詩經,個老豆有啲錢。而且未發圍個陣做泗水亭長,算係地方豪族,都係類似侯志強簡炳墀個類人黎。
Source?
唔好吹水喎
首先劉秀出身一啲都唔低,人地係南陽大豪族
而且劉秀無人幫佢?
雲台二十八將唔出名同無做野係回事,而劉秀一起一大班人投靠佢,一入河北就大把人帶兵帶糧黎投靠佢
劉秀依種運氣爆登嘅冇咩資格笑劉邦朱元璋
仲有幼女寧寧
戰國第一美女唔係寧寧...連登仔真係讀屎片
石田三成待人處事好似係好極端,佢可以對人好好,亦可以對人好衰,結果搞到好多豐臣啲手下同家臣都反佢,就連幫豐臣打江山既黑田同佢嗰仔都唔show佢,俾人排斥 ,不過佢都有幾嗰好知己既,大谷刑部,島左近,小西行長,最後肯同佢一齊同生共死
唔係茶茶先岩
果時既日本天皇係正親町天皇

秀吉於1592年,將關白及豐臣家家督之位讓給外甥豐臣秀次,以太閤自居
劉秀吹太大都唔知有幾成真
不過講真佢都算係hard mode
只係玩到easy mode咁
要自己負責埋戰略 統率 陷陣 情報 後勤 外交 內政 先計
你搞清楚天皇係咩先啦
黃帝先係真正修羅mode
織田市先係戰國第一美女,而三姐妹,茶茶最似佢,所以鐘情於阿市既秀吉先至將茶茶納為妾,當佢係阿市咁屌
朱元璋應該真係lv1打hell mode一命爆機
劉邦同中國大部份開國皇帝比出身都係低微 但未至於去到lv 1個種賤民
當時係佢對手劉玄話事
如果史料係真
打40倍敵人都算叫hard mode呀
人地話秀吉最終目的係滅大明先至打泡菜呀
你除左要了解天皇之外仲要補下中文
所以你而睇翻中共 地方黨委書記 省長 隨時可以貪百億千億 政權一穩定落黎 地方官既權力會係咁擴大

清朝既曾左胡李
民國軍閥
解放初期五馬進京
十大軍區
上面有巴打講過,其實劉邦屋企係自耕農,有錢比劉邦讀書,去做遊俠門客,同不事生產去結識英傑,唔算窮
其實蕭何同韓信既死劉邦條囡佔左2/3原因
係日本統治者從來冇取而代之做皇帝既諗法
係呀
咪話佢傻囉
兵又少 武器又唔勁
諗太多
一早起身睇錯野好閒姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞