有冇跟開英國脫歐新聞嘅手足

748 回覆
50 Like 4 Dislike
May 姐本身都係留歐派,係咪特撚登
巴打
《禮記·大學》:「古之欲明明德於天下者,先治其國;欲治其國者,先齊其家;欲齊其家者,先修其身;欲修其身者,先正其心;欲正其心者,先誠其意;欲誠其意者,先致其知,致知在格物。
簡單啲嚟講,修身齊家先治國平到天下

中國哩啲古文係無撚用,唔同時候唔同立場總有一句中

君子不記小人過/君子報仇 十年未晚
胸不平何以平天下/乳不巨何以眾人心
總會岩
嗱,我只係講自己
我係工作需要同興趣先去睇政經
目標到最後都係安家

基於本人對中國古文嘅不認識
就無謂獻醜去討論古文
其實就算假設咁好彩vote到脫歐佢都留唔耐 根本就已經用曬所有政治能量去傾 傾完要還債不特止 然後再去R盟砌new trade deal完全唔現實
我覺得梅姨都做到灰灰地 只係洗濕左個頭想完美離場
搾住50K英鎊 欲哭無淚
佢之前好似欺凌女性被議員屌到仆街,啱曬連登仔
以而家歐盟咁強勢,無可能有完美脫歐,咩deal都係毒藥,要忍受當中既痛楚

繼續留係comfort zone 做德國契弟罷啦
lm
我反而唔認同你嘅討論方向喎。講真唔係個個好似香港人咁覺得經濟效益先最緊要,一個國家可以有其他價值,e.g. 民主,national pride等等。
其實而家個個都知脫歐無論點脫都會差過remain㗎啦,但投咗出嚟又推翻個公投結果嘅,對民主制度嘅破壞係唔可以用經濟效益量度。其實有d hard line leavers似焦土派,就係要同歐盟一拍兩散一齊死,點解民主唔可以俾人有呢個選項?
Philip Hammond 講過brexit 係放棄少少economic prosperity換取對UK constitution and democracy 嘅 advantage,我覺得講得好啱
少少
最後嗰段真係完全香港人心態: 總之唔關我事,股票聽日升定跌
佢個deal唔pass嗰下應該就會落台,唔會等到2nd referendum
9up: 不論國家利益定黨派政冶, May姐死攬個deal係啱
1. 同歐盟講數, 最大籌碼就係no deal exit攬炒,
如果又公投話唔走, 肯定冇哂國家威信同俾歐盟玩殘

2. Boris Johnson嗰班根本係為上位不擇手段鳩屌, 而冇更好做法

May姐唔縮, 係no deal框架下提一個傾到盡而歐盟都接受既議案出黎,
對手要批評, 唯有講一啲不設實際既promise/可能性
咁就算俾人踢落台, 對手99%都做唔到更好, 自打嘴巴.(可能係咁對家都冇踢佢走住)

反之, 唔同歐盟傾到盡就縮, 對手踢你落台後比你進取多少少就有credit
但你老實講本身個DEAL都九成係衰過唔脫
其實我幾支持May’s deal,係幾好嘅middle ground,但而家兩邊仲係各不相讓,brexiteers 要贏盡,remainers 輸咗又要唔認數投都啱佢為止
民主呢就成日要妥協既
但依家呢個世代
我覺得
一開始唔脫 >>>>>>> 有 deal咁脫 >>>依家掉頭話唔脫(考慮埋國家威信等因素)

根本係死局
咁會拉得有啲遠
但我哋如何能夠量化到成件事
當處理唔好經濟民生
法國都好「自由、平等、博愛」
而家咪隨時「第六共和」
基本上一個問題
依家個DEAL實際上係不利於英國真真正正俾人揸春袋
依家變左兩舊屎㨂一舊
但你原本可以唔駛㨂
玩公投吖嗱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞