有冇跟開英國脫歐新聞嘅手足

748 回覆
50 Like 4 Dislike
卡梅倫條on9仔搞公投 搞完點知脫歐 就拍蘿油走撚左
公投其實我buy,始終爭論咗咁多年,但點可以公投前唔俾公務員做萬一leave 嘅contingency planning,你去旅行都會買保險啦
因為佢蘇獨過到骨咪諗住脫歐都過到關可以化左你道氣囉
傻仔!
may姐唔掂?may姐同歐盟家下依個其實假脫歐方案來
突登整個實過唔倒國會出來
跟住歐盟公佈英國隨時可停止脫歐無後果
may姐同歐盟打晒籠通唔脫歐架喇
FF少陣 , 根本二次公投係唔可行, 就算報紙佬點吹民意轉向都好只要一日有brexiter存在一日都無可能二次公投, 你一搞二次公投, 輸個邊就要求三次公投然後四次公投。

依家最好結果係拖落去直到No deal brexit , 法國單野根本影響好大 , 依家直頭輸出革命咁影響理比利時同匈牙利, 遲啲歐洲變成點根本唔明朗, 何況最後法國總統換人一定係極右民粹上 , 到時法國脫歐英國入去個殘缺既歐盟執屎咪重衰!! 反而No deal brexit 可以放開拳腳同美國 , 英聯邦傾生意, 係有限度既損失情況下同越黎越混亂既歐洲保持距離先係上策。
英鎊插緊水
未必跳樓式, 英聯邦最先進個堆國家已經向英國伸出橄欖枝, 幾乎去到一脫歐就會有另一個市場加入, 當然損失就一定有, 但比起前途灰暗既歐盟咁樣未嘗係壞事
May set to delay key Brexit vote
話唔脫另一班人又嘈架啦
所以一係就唔好公投, 一係就行到底
北愛既邊界問題都好棘手....
結論:無限期擱置
都比唒下枱階你 咪柒返次,雖然柒咗無唒話語權
但傾完個份野根本唔會過到...
如果唔脫等同歐盟一齊收皮
點會無可能,連Labour 都可能轉軚peoples vote 喎
未投票已經跟開
英國脫歐協議表決一事又有變數。正當盛傳文翠珊政府已決定押後星期二晚的表決,有議員已提出,議案已安排了在國會議事日程,如果要改變(例如表決日期),需要國會全院投票通過。

英國政府未必夠票把表決押後。

(Credit: 歐洲動態 Fb)
撚狗咁撚
講過people vote冇remain做option, Corbyn 根本就想leave
問題唔係政黨而係點說服班brexiter , 即係人地明明贏左公投你又唔認數老老實實如果我係brexiter我都搞事啦 , 到時搞下搞下就第三次公投 , 個遊戲根本唔會完
點解又改期呢
共同貨幣本身已經搞到歐聯由趨同變成趨異
希臘、葡萄牙、意大利以至法國已經前車之鑑
怕人才、國際企業走?
呢兩樣嘢都係向錢看,優先掌握主導權驚條毛咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞