有冇跟開英國脫歐新聞嘅手足

748 回覆
50 Like 4 Dislike
其實英國賣港係咪真係對佢哋有影響
你估英國好想賣港咩,戴卓爾都仆街,你估佢有得揀咩,要打一早好似福克蘭群島咁打㭍支那啦

這座第四代的總行大廈耗資52億港元重建,是當時全球最昂貴的建築物及首幢耗資10億美元的大樓......使用了30,000公噸鋼......大廈建造時所用的配件絕大部分都是預造的,結構用鋼件在英國製造

70年代英國經濟唔掂,當時英國最大造船公司British Shipbuilders差啲破產(仲要係國營 ),你知shipbuilding 對英國幾重要,養活左幾多萬人,為左救返間廠,滙豐專登拆左f舊總部,即刻冇雷公咁遠係英國訂幾萬噸鋼起新總部等班工人有飯開

英國雖然冇係香港收稅(港英政府財政獨立),但攞嘅著數一啲都唔少,好似滙豐,好似地鐡車箱,好似不同嘅政府and商業採購,都係買英國貨

唔係話香港冇得益,但英國一樣得益唔少,(所以經營殖民地英國真係有一手 ),其實用相宜價錢一樣可以買到日本丶美國貨,但呢啲利益就係益英國(好似而家中國建築咁 )

所以香港同英國嘅貿易先咁高,冇左香港,佢會少左好多商機同對失去亞洲市場同全球金融市場嘅影響力

所以賣港對佢黎講已經係唔錯嘅買賣,唔洗打仗都可以保住香港嘅市場

Ps係香港慘左啲啫

補返錯漏
北愛脫到英嘅話神早脫咗啦
本身北愛保皇派人口就比共和派多 (大約60-40)
Northern Ireland Act第一條已經表明北愛喺大部份人口同意之下可以選擇離開英國

(2)But if the wish expressed by a majority in such a poll is that Northern Ireland should cease to be part of the United Kingdom and form part of a united Ireland, the Secretary of State shall lay before Parliament such proposals to give effect to that wish as may be agreed between Her Majesty’s Government in the United Kingdom and the Government of Ireland.

無公投嘅原因就係因為獨立民意未成氣候
反正依家北愛嘅人食晒兩家茶飯
拎齊英國+愛爾蘭passport
鍾意去邊到讀書做嘢都得
脫歐之後已經有一大堆保皇派北愛人忽然間”認祖歸宗”申請愛爾蘭passport
除非死硬派之外大部份人都想維持原狀
畢竟大家都唔想再翻去共和軍年代提心吊膽嘅日子
係玩脫歐先勾翻起呢一堆恩怨出來
Boris johnson同rees mogg連no confidence都唔敢提就知邊個上死邊個。ukip係parliament已經絕埋種。
之後樓上仲有一大堆人覺得愛爾蘭係生番地方
明明愛爾蘭人均GDP同好多經濟指標已經拋離英國一大截
每年經濟增長快過香港新加坡
都柏林市區呢幾年周圍都大興土木起新商業樓
佢哋仲活係舊世界
事實證明冇左英國govern,愛爾蘭一樣可以好好

英國其實留係歐盟都冇咩唔好(I mean經濟),近年GDP已經超越法國,經濟增長係唔差,假以時日連德國都可以超越到,到時仲怕爭唔到歐盟大佬做咩

但係而家,佢嘅未來充滿住不確定性,真係唔知佢會點
對Boris 同 rees mogg 好失望,呢兩年一路等緊佢兩個幾時逼官有花生食,點知乜春都冇做到
Btw 咁多巴打咁夜蒲頭係咪都係英國撚
點解呢個post 可以有咁正常嘅討論
英國仲係停留喺大英國主義
以為外資投資英國真係為咗英國市場
事實上英國依家嘅角色只係歐洲嘅跳板
始終全世界都prefer講英文多過德文法文
尤其係美國佬
所以london先繼續keep住係國際金融中心
如果英國唔搞脫歐
呢個角色基本上都動搖唔到

依家一搞英國本身個本土市場又唔係真係咁大
又無得再靠歐洲條水
痴美國咁其實愛爾蘭同美國個歷史淵源仲密切
喺都柏林機場已經有pre clearance設施直接入美國

就算今次真係縮沙都已經好撚柒
投資者信心破壞咗係翻唔到轉頭
日落帝國
似硬脫歐 攬炒
想知點會問記者 they are just reporter
仲有16個鐘 阿may姐就要落台
英國而家學費已經夠貴啦
大把後生都學法文去法國讀
加學費唔算慘,而家連免費讀嘅機會都cut埋你
脫完歐收佢international 真係多撚謝哂
表決推遲左
講外國新聞不嬲少好多細路搗亂
Btw有冇英國巴打講下乜NHS真係好差咩,差香港公立醫院幾多?點解會成日用佢sell Brexit
細路睇唔明
五毛無order
假膠又無從入手
呢個鐘數大多數都係喺歐洲生活嘅巴打掛

班中學雞小學雞瞓曬
嗰班細路以為意大利西班牙食緊樹皮,愛爾蘭係鑽木取火
倒過來應
1.因為次大陸重要但印巴斯尼孟人係垃圾,垃圾,垃圾。
2.香港並不是攞得出手殖民地,因無政戰意義,中國封國後更無。最後見人係海峽殖民地,扼世界一條航道。
3.工業革命前殖民地是金蛋,革命後是生金蛋金母雞。所以北美不是沒用,只是人太少也太早。
4.不是沒有印度沒有香港,而是沒有了英屬印度,維持帝國主張,已無意義。
一般英人絕不會以什麼大英帝稱呼印度後香港前
Speaker John Bercow 好正

諗下如果香港有個立法會主席會維護議會尊嚴
歐盟當初就係想整個共同體出黎
點知最大既一定拉攏d勢孤力弱既幫佢推決策
咁中下游就睇最大既頭 睇風吹邊一度
剩低有實力既唔可以做到對自己對大家都有好既決定
好多時錯一步就削弱左已有既優勢
英國走出去先一定係冇左話事權
歐盟睇英國可能拉埋佢係跟美國頭 唔會對歐盟有利既決定
其實應該精英歸埋一隊 做到有成績再加入附近弱小既咁會好好多
一次過叫咁多人企埋一齊 冇打交都算係咁
exactly
係金融海嘯之後置諸死地而後生

要怪就怪英國人傲慢同大支野性格
其實英國佬死好多人拍爛手掌,係得香港人咁鐘意英國佬,其他英語系國家想佢哋死好撚耐

最撚憎佢哋講野轉彎抹角,澳洲佬直腸直肚就俾佢哋玩。英國佬世界盃出局興奮程度直迫澳洲佬入十六強。最記得報交通條友,話條街冇 traffic except those crying England supporters
Stop Brexit
呢單野最精彩係香港某BNO達人建議英國政府玩文字遊戲縮沙唔脫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞