有冇跟開英國脫歐新聞嘅手足

748 回覆
50 Like 4 Dislike
我無覺得德國唔值做大佬,但事實德國靠歐盟賺大量貿易易差,壟斷工業製造,而英國留歐可以繼續享受經濟穩定,同時只可以睇德國頭,無左自主權

20年後,歐盟因爲債務對德國無著數既話,德國一定跳船,而各國只會跟住歐盟沉船
我買一定唔會喎,都無人想上
你個問題係你認為國際貿易係零和遊戲
首先 single market 就係人人都可以出口 互相買大家啲嘢
你話德國佬買件嘢畀你賺咗錢 其實同時你都買咗件嘢返屋企
根本係win win
再者 幾多德國品牌喺英國開廠 製造幾多就業
所謂冇咗自主權 呢啲都係 nationalist 嘅偽命題
冇人同你做生意 週街啲人都失業 要個自主權 做乜鳩
三頭馬車玩唔成你問下戴卓爾當年玩D咩囉
你唔怪得人地德法咁齊心唔同你玩架喎
瀨唔夠野咩
上左2nd referendum留歐做 國家英雄
人哋入歐佢入區 係咁r著數
佢地個概念係有自主權就可以強大
無非係自信自己係世界第一啫
AOE咩
你諗下佢地個種覺得依家係唔公平覺得冇左歐盟就會爭得過人個種信念
來源咪無非係對自己有自信
但佢地會唔會諗到自己係唔掂既呢
正如工業野係覺得"公平"就同到德國佬爭咩
其實歐盟最少保障圍內國家free trade, 脫左歐點會更公平
事實證明 窮人反枱就會搞咗好似脫歐呢啲咁嘅嘢出嚟
呢個就另一個問題
自由貿易係咪一定係"公平"
自由貿易好簡單,冇tariff,大家守同一set rule自由買賣

但公平貿易貿易點定義先
就算留係歐盟佢地都一樣要解決歐盟嘅問題
過去佢地依附歐盟一樣國力漸衰
唔係留歐問題就解決曬唔存在
咁諗同啲迷信有民主香港就會好嘅人有乜分別
家陣佢地如果又搞第二次公投盞開個壞先例
第二次投左咁如果又有人叫投第三次又點? 投撚到2046
下次啲政策有人唔鍾意又要求再公投 算得係乜民主之舉
年中去過一次英國同歐洲,番到黎即刻放咗gbp,見有d euro淨,咪入euro,個時好似9.1幾2幾···
而家都唔好得幾多
sor hi HM Government
唔一定
不過你唔埋堆就第一個玩你先
嗱一個極端D既例子
你叫一個農業國同一個工業國全面平等後果會點
咪剪刀差個D出哂黎囉
冇tariff只係平等
但對弱勢國黎講
全面開放只會係令到自己某D產業弱勢就業減少
又係咪好事?至少有一批人肯定唔會覺得係好事
兩睇啦
你可以睇下支持呢D堆"右翼"既唔少要求既其實係一堆保護主義政策
咁我又唔覺得有咩唔合理
啱,歐盟自己都好多問題
所以話留歐一天光曬就一樣on9
不過脫歐就點都柒啲
留歐其實佢有機會帶頭留番以後搞散/改造歐盟
依家只要德法唔變天堆小國想搞都冇能力
德法齊心你確定?三頭馬車?
只有結果論,如果真係如閣下所言
英國當年玩嘢所以喺歐盟內話語權較低
咁點解釋法國作為創始國
兼歐元區內第二大經濟體,又無學英國咁
但經濟一樣瀨哂嘢
甚至仲甘過閣下所指做盡bad moves嘅英國
失業率與意、西同樣高企
而政府債務大幅上升

到底係真係因為英國玩嘢玩得多
失去主導權
定歐盟嘅政策,已經嚴重偏袒
令區內其他所謂有話語權嘅大國
同樣無法取得原先期待嘅趨同效益
柒真係無盡頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞