有冇跟開英國脫歐新聞嘅手足

748 回覆
50 Like 4 Dislike
其實依家unionist同nationalist都係50/50。英國政府驚nationalist羸選舉推動統一寧可北愛冇政府都要推遲選舉
劇本係11號May s deal輸左
就落台
跟手2nd referendum同ask for extension
Bremain贏埋就留歐當冇事發生

宜家May係度dum波鍾
除左坐多PM幾日都唔知有咩用
跟本佢一上場就應該知自己做炮灰啦
May姐最後一拍兩散,搞General Election,再次Hung parliament,之後再extension
如果先唔執著喺英國呢個議題
歐盟(特別歐元區)嘅政策
係有favour德國嘅傾向
千禧年初中央銀行降低息口
剛好與德國02、03年經濟面臨萎縮
比對歐元區其他3大經濟體(法、意、西)
都無相似現象

結果大量easy money吹起歐元區內嘅泡沫
亦引起日後大家認知嘅歐債危機
以為德國真係咁左膠?
德國喺自動化落後咗,人口不斷老化
先需要大量難民(廉價勞動力)

你可以話英國無充足準備就投出脫歐係白痴
但唔好過分吹奏德國
歐盟並不似美國,不同文化嘅國家
喺歐盟入面用「各懷鬼胎」比「創造共贏」更合適
尊重埋你哋呢類唔理事實盲撐嘅人,就真係對理性討論嘅人唔公平嘞
你慢慢屈我啲留言係笑英國人啦,雖然而家個程況又真係幾好笑,歐洲佬「整」埋落台階英國都唔知落唔落好,唔落嘅話個deal又過唔到 btw boris johnson幾時逆襲
dup點會制
又要過國會喎,你覺得過到?
SNP, Lib Dems, Plaid Cymru and Greens unite to urge Corbyn to table no confidence motion

Labour 都俾人逼上梁山
呢個無計,歐羅主要靠德法撐,呢兩個國家唔掂成個歐羅區都會唔掂
啲hard brexiteer都笠哂水啦
Boris Johnson, Nigel Farage...
成班契弟攞完彩拍拍籮友走
真心難為May E
要保守黨加dup有人肯倒戈先成事
邊個搞都死,labour又點會咁笨
話曬公投結果,國會有主權+啲brexiteer收曬皮都應該唔會咁多議員肯咁做去推翻
呢個下台階都幾陰毒其實
自己search下 EU Germanization啦,印象派,你估仲係三頭馬車丫?

EU得德國有飽飯食
愛爾蘭,南歐俾德國搞到食樹皮
法國全國乞食就快滅國
不如你直接貼有關germanization 既link啦
我地未必係同一國家, google search個result會唔同
歐羅而家最大問題係同時廢咗國家兩大調控手段
由央行按(德國)經濟調節利率
但同時要運用歐元呢個滙率較穩定嘅貨幣
就要嚴格遵守財政穩健措施
變相遇上經濟危機
國家係無任何手段去減低其影響
任一淨低嘅係物價調整嘅自然機制

同時間,呢種制度就連已發展國家都遭殃
安倍經濟學之類嘅嘢係無機會發生到
如果話美元係美國軟性侵略世界嘅工具
歐元都不過係德國欺詐歐洲嘅渠道
無人夠膽出聲講
但係事實上愛爾蘭政府唔係好想去掂統一呢樣嘢
剩係統一之後點處理北愛嗰50% loyalists已經好麻煩
新聞都無乜訴求話要北愛回歸愛爾蘭
由頭至尾愛爾蘭都係比英國擺上枱
eurosceptic 就 eurosceptic 啦
英國一年收幾多rebate你知啦
germany係eu有influence唔係剩係靠politics囉
人地個public finance以至其他policies都好
先有咁嘅地位
德國為左realise single currency嘅vision
放棄馬克
抵人有江湖地為啦
No 10 says MPs will get to vote on Brexit deal before 21 January

Downing Street has said that MPs will get to vote on the Brexit deal “before January 21”. The prime minister’s spokesman said so at the lobby briefing.

That quashes speculation that Theresa May could put it off until the end of March. And it means the “Grieve amendment” is still in play. (See 11.25am.)

仲有個幾月玩
最未陰謀論唔認同
不過上面對single currency嘅批評其實好啱
所以吹到european integration係萬能都係on9
不過UK都唔係eurozone
Brexit就唔係太關euro事啦
冇得食兩家茶禮就個個都唔想啦
如果比左NI Ireland就得
當年就唔會有IRA啦
一定no confidence
可以收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞