有冇跟開英國脫歐新聞嘅手足

748 回覆
50 Like 4 Dislike
hard boarder
我唔認同,Pigs如果唔喺歐元成員
咁熱錢流入,以致整個經濟泡沫化
都唔會如此嚴重
上面我已經強調
問題源於更緊密嘅整合
而非整個歐盟都不可取
Totally agree,根本May’s deal is the hardest Brexit if UK is to uphold the Good Friday Agreement
歐元嘅模式咪新主由主義嘅表現囉
同意,我覺得而家嘅EU已到optimal point,再融合深d咪變United states of Europe
睇少啲TVB上少啲時事台
有機會既去英國德國法國行下
其實佢地真係唔係咁差
其實我覺得大家都有份選MEP,唔可以話EU唔民主,只不過個選舉投票率成日都好低
呢個個問題講穿左其實係歐洲人呢個身分可唔可以蓋過國家啫
但依家可以宣布用經濟人員交流黎促進係冇可能完全成功喇
未必
好多歐盟標準個D既出台根本可以話冇民意授權
歐盟成日俾人屌屌得少咩
但你如果要民主意味著歐羅巴哈眾國既誕生喇真係
發覺呢個post係夜晚推得快過日頭,睇黎呢度好多英國/歐洲巴打:
認同
呢個咪主權既問題
如果要俾歐盟更多權力同時俾埋更多民意授權
咁國家呢樣野只會更加虛化
不過外長其實都係民主選舉直接/間接出黎嘅產物嘅
頂,返咗去上EU law咁
用英國做例子,因為不存在written Cons
本身國會嘅Act理論上係凌駕一切
但EU Law嘅存在
令成員國政府連最核心嘅功能
都未必能有效按國家嘅處境去調整

歐洲長期嘅文化差異
係咪適合如美國、澳洲咁推行至聯邦化、一體化?
呢個先係歐盟融合去到邊先合適嘅核心命題
That’s why I think the current EU is already a very good balance
唔會係平衡只會係兩頭唔到岸
依家個體制下
唔平衡分配平均問題一直會存在
歐盟想要去解決都無能力
點會唔出事
你只有兩個方向
加強佢權力虛化主權
削弱佢權力攞番主權
冇第三條路架喇
維持依家呢個好尷尬既存在死人架大佬
不過都好大機會咁拖落去
唔好咁喇,我都有一堆論文要睇再開波做功課
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞