有冇跟開英國脫歐新聞嘅手足

748 回覆
50 Like 4 Dislike
Agger
醒下啦,英國二戰耗盡國力之後,已經失去對英聯邦國家嘅號召力

澳洲🇦🇺覺得英國都保護唔到
到佢(睇吓英國二戰係亞洲嘅表現幾唔掂)已經轉向親美
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Diplomatic_history_of_Australia
加拿大🇨🇦係地緣同經濟上越嚟越靠近美國

印度🇮🇳獨立加上失去蘇伊士運河嘅控制權直頭重挫英國嘅影響力,之後經濟危機要美國幫拖令佢更令佢依賴美國

英國戰後唔係唔想重整國力,1956年英丶法出兵蘇伊士運河已經係最後努力,想同美丶蘇並列第三勢力,但美國同蘇聯一出手佢即刻收皮,反映戰後英國已經力不從心,而蘇伊士危機之後幾年英國由global power變成regional power
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Suez_Crisis

所以,都係唔好咁高估英聯邦可以幫到英國幾多
或者英國可以重建新commonwealth,如果行得通嘅話英國佬一早搞左,唔洗死死氣入歐共體

連登仔,務實啲啦,唔好俾祖國光環影響左事實判斷
我都鐘意英國🇬🇧🇬🇧🇬🇧但唔會影響英國國力下退嘅事實
北愛脫英lor....
大英帝國 vs 獨立意識
唔知連登仔會撐邊樣呢
咁再輸係咪再投。然後你贏就對方永不准再投
一係咁啦
脫歐之後再申請入歐盟囉
不過EU應該唔俾你保留英磅
好嘅影響,英資係咁多個西方國家之中最早打入中國市場
點解你有個英國應該強既假設喺心
英帝國自失去印度為止。
佢哋其實一日都冇見過帝國個款
點想像到咁多嘢出嚟
冇假設佢係強,根本熟歷史嘅人都知英國二戰後已經收咗皮,只係對一個曾經影響香港至深嘅大國淪落到咁感到可惜啫
唔賣咪連嗰一陣都冇。點解唔賣
路總是自己揀
UKIP班垃圾幾時先肯出黎主持脫歐大局
依家最大機會係收回返 Article 50.
投到留脫贏為止
留歐*
你估英國好想賣港咩,戴卓爾都仆街,你估佢有得揀咩,要打一早好似馬?

這座第四代的總行大廈耗資52億港元重建,是當時全球最昂貴的建築物及首幢耗資10億美元的大樓......使用了30,000公噸鋼......大廈建造時所用的配件絕大部分都是預造的,結構用鋼件在英國製造

70年代英國經濟唔掂,當時英國最大造船公司差啲破產(仲要係國營 ),你知shipbuilding 對英國幾重要,養活左幾多萬人,為左救返間廠,滙豐專登拆左f舊總部,即刻冇雷公咁遠係英國訂幾萬噸鋼起新總部等班工人有飯開

英國雖然冇係香港收稅(港英政府財政獨立),但攞嘅著數一啲都唔少,好似滙豐,好似地鐡車箱,好似不同嘅政府and商業採購,都係買英國貨

唔係話香港冇得益,但英國一樣得益唔少,(所以經營殖民地英國真係有一手 ),其實用相宜價錢一樣可以買到日本丶美國貨,但呢啲利益就係益英國(好似而家中國建築咁 )

所以香港同英國嘅貿易先咁高,冇左香港,佢會少左好多商機同對失去亞洲市場同全球金融市場嘅影響力

所以賣港對佢黎講已經係唔錯嘅買賣,唔洗打仗都可以保住香港嘅市場

Ps係香港慘左啲啫
上面又有脫歐撚用香港一套放落全世界打飛機
但佢哋見到蘇獨、愛爾蘭問題又會鬼殺咁嘈,一點也不能少咁大英帝國膠上身
英國本土已經冇左幾多EU總部你地知唔知
D大學窮到每月叫舊生捐錢(講緊oxford Cambridge)
幾多人材留失
本來一個吸金既國家突然冇曬吸金既能力
冇税收,又要cut public expenditure (NHS已經夠廢)
講緊未來10年20年冇運行
黎僅可能要去英國 幾時入英鎊好
係,香港人(尤其連登仔)一直唔印度對大英重要性
jewel in the crown唔係鳩叫,英國原本只係united kingdom, British Empire個empire係黎自印度,冇印度就冇大英帝國,英國係亞洲咁多殖民地(包括香港)好大程度上係靠印度

如果唔係有印度,英國跟本冇咁多人力維持殖民地運作同殖民戰爭,亦冇地方比佢補級,鴉片戰爭就係靠印兵先贏(啲電影一個印度人都冇係鳩黎 )

一對比清法戰爭法國冇補給冇兵力(佢全部法國山長水遠運過去亞洲打梗係唔掂 )打到幾勉強就知印度嘅重要性,除左印度作為跳板殖民外,印度亦係個好大嘅原料來源地同產品傾銷地,有印度,英國工業革命後先唔會有盛餘生產

所以可以話得印度者得亞洲,所以同俄國大博弈係為左印度,搶蘇伊士運河係為左印度,如果冇咗印度貢獻人力,英國一戰會好慘烈,更何況二戰應該一早收工

冇左加拿大同澳洲英國都可以係大英帝國,但當1947年英國耗盡政治籌碼印度獨立後,大英帝國就真係玩撚猿,幾年之內曾經佔全球25%面積嘅大英帝國即刻土崩瓦解

呢點英國政客應該好清楚,於是放手去殖民化體面離開,之後幾十年大英攞得出手嘅殖民地就淨係得返香港,1997年香港handover之後當時認為mark the end of British Empire,但係其實empire早係1947年印度獨立之時已經冇左,以后英女王都係titled “Queen”而唔係 “Empress”

英國嘅成功固之然有佢自身因素 ,但印度一定係佢成功嘅必要因素,點解香港咁多蝻亞人連登仔都可以唔知呢點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞