有冇跟開英國脫歐新聞嘅手足

748 回覆
50 Like 4 Dislike
北愛
一國兩制
海上邊界即係“一國兩制”
DUP即時反檯
都好大機會
講真咁樣先最冇花生食 ,呢個係對英國政府好,因為係唯一一個方式收到一大班人皮。
調返轉如果remain贏,都係一人贏次,leavers 又大條道理搞三次公投
而家係接唔接受May's deal都係會brexit
除非夾硬搞多次公投
Leaver贏面大好多
我覺得相反喎,oppose no deal is the majority now,May’s deal 一fail,已經放晒風話會改議事規則,parliament 正式架空政府喎,二次公投leavers就仆街
https://youtu.be/xAGlgCSesh4
Nigel Farage predict May's deal defeated之後會二次公投,仲話confirm二次公投的話就會重出江湖
睇新聞睇tvb?
EU半步都無撚讓過喎,係寫咗封信應酬下May
有冇邊度可以即時睇到結果
點解個個都覺得呢個方案收皮就會no deal Brexit。我就咁睇嘅,依家無論PM,MP定選民都唔想玩Brexit,問題係第一次公投結果無得唔推,而你搞二次公投一樣巾損未來公投認受性。
其實攞返以前玩開嘅breakdown in responsibility就得,PM不斷攞啲垃圾方案出嚟俾人否決,到最後延多兩次期,攞出最終方案話一係過一係stay。咁當然就一樣收皮,MP會屌PM傾埋啲垃圾方案,PM屌返MP唔肯過,結果屌下屌下無人負責就無咗回事
而家art 50 trigger咗,pass唔到野就no deal喎,點會無咗回事
eu唔係比postpone?
https://news.sky.com/story/government-could-bypass-parliament-to-revoke-article-50-11571873
有得revoke㗎嘛,邊有人話一收皮就no deal,所以咪要攞多幾個垃圾方案最後話一係留一係走
實際你都要睇歐盟既態度架
講就話歐洲法院講左可以方唐鏡
實際上我唔覺得有俾佢話唔脫既可能性
aye 202
no 432
202:432
aye 202 v no 432
有線直播緊
唔知而家嘅kongu上莊撚知唔知order係嚟自parliament嘅傳統
May自爆叫Labour no confidence
脫咗嘅話你當歐盟又好開心咩,法荷愛border control有排搞,愛爾蘭隨時放炸彈,搬廠搬錢又要蝕水,有得揀梗係畀個下台階當咩事都冇發生過最安全
如果真係咁唔開心點會連留都唔留咁款
對EU黎講從來就只係長痛不如短痛
當然對佢最好就梗軟脫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞