有冇跟開英國脫歐新聞嘅手足

748 回覆
50 Like 4 Dislike
仲黎?
佢上次脫個陣吹起歐洲大選年個浸疑歐風
仲想黎多次咩
而且咁玩50條法俾人有樣學樣又係死
所以依家咪德法老閪都企到硬一硬叫你脫左佢算
一切都係睇EU頭
EU唔認搞乜都冇用
而家英國變左好被動
要公投我諗都只會係de facto留歐/硬脫㨂
要推翻之前公投個結果冇一個人會夠敢孭呢個風險去推二次公投
一旦amendment過左政府就可以話個motion唔係原本個個,house其實無反對原本個motion。

不過本身過的機會都唔多,提唔提都無分別
eu個立場一開始好清楚,係英國唔知邊度黎的自信覺得可以唔留係eu又拎eu著數,同埋又on99 set完一堆red line之後又發覺要北愛無hard border啲紅線就唔可以要。係eu眼中英國而家係煩膠一條。
世人眼中 英國不嬲煩膠 所以美澳加先會獨立
其實如果當年香港唔係轉手係獨立可能都唔會咁親英
應該話幾十年來UK喺EU入面都係煩膠
我都想獨立 但冇可能
唔係無獨立既條件 係香港班豬
又講呢d傷心話題
其實英國各行各業包括金融教育科研唯一優勢就係英文
如果美國既主要語言唔係英文而係西班牙文或者德文法文
英國就會係今日嘅西班牙葡萄牙之流
二次公投, 真心on9
May姐可以再搞個公投問人想唔想二次公投
二戰前張伯倫
傳會有cross party bill block no deal breixt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞