有冇跟開英國脫歐新聞嘅手足

748 回覆
50 Like 4 Dislike
而家咁睇最後會唔會脫唔到
[HKT 1949更新]BBC政治新聞編輯Laura Kuenssberg稱,有兩個內閣消息人士向他說,首相將撤回周二表決,但他強調,這消息未獲官方證實。

[HKT1933更新]英國內閣已在11點半(HKT1930)開始召開緊急會議。首相府發言最新向傳媒的回應是:脫歐協議表決如期星期二晚上舉行。

[HKT1904原post]多間英國傳媒報導,首相文翠珊即將召開緊急內閣會議,預計會在這個會議中決定是否押後脫歐協議的國會表決。表決目前安排了在星期二晚上進行。
(Credit: 歐洲動態FB)
唔係幾年前投過脫咩
劇本就係May姐落台 新首相上場
二次公投然後當無事發生
要國會批准個方案,本來聽日投票,而家好似會取消
算唔算英國民主最黑暗一日,祖國leaver暴動都似
On9問 果陣卡梅倫都辭左職 點解國會冇批到?
批咩?如果係指批脫歐方案都係上個月英國同歐盟先有共識
巴打都咁留意時事
唔係無批,係未批。呢兩年May要同EU傾分手費,邊界問題,法律問題等等,之後要may拎成個package 俾國會批先會正式脫,點知May傾咗個兩面不討好嘅deal出黎,就算聽日如期投要都實過唔到
兩害取其輕
無協議脫歐既英國亡國都似
祖國事梗係關心

搵返卡梅倫上黎做
原來咁差咁遠 無諗過For 無2字頭
反而想知當初邊個主張脫歐先
May姐真係唔掂, 英國家陣搵個有能力的人都冇
而家邊個做都收唔到科,就算2nd referendum 投咗remain,leavers咪又嗌3rd referendum
May’s Brexit Deal Is Probably Going to Fail. What Happens Then?
https://www.nytimes.com/interactive/2018/12/10/world/europe/may-brexit-vote-deal-fail.html?

Senerio Testing
其實no deal使唔使國會通過?定係乜都唔做的話by default no deal?
應該拖到個日就no deal,呢一刻個vote應該就係之前的meaningful vote.

睇吓有冇巴打賜教
陶傑最開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞