有冇跟開英國脫歐新聞嘅手足

748 回覆
50 Like 4 Dislike
德國巴打
食緊花生
On799英國。早走早著。細佬仔玩遊戲咁
唔脫歐就最輕鬆,等於成世做德國契弟,無憂無慮
根本今日既英聯邦無你想像中咁鬆散, 同我之前所講既加紐澳已經伸出橄欖枝等英國脫歐就有新deal, 你覺得發達國家無經濟活力??OK, 咁印度有啦掛??最近一次英聯邦會議個到印度先表明想加深合作, 你拎住啲陳年舊料就係到一味吹奏歐洲踩底英聯邦

何況依加歐洲外憂內患, 除左法國單野之外重有難民, 歐豬問題未解決, 加上俄羅斯已經踩到入門口, 東歐已經有部分國家(例如保加利亞)已經出左親俄總統, 依個時候叫英國死攬歐洲究竟乜居心??
個問題係英聯邦取代唔到歐盟提供的利益。以製做業為例,英國而家汽車業可以生存到好大程度係因為同歐盟國家的生產線整合,零件可以自由進出唔同歐盟國家自由進出。脫歐之後英聯邦國家就算有trade deal都根本取代唔到今日歐盟國家的角色,英國汽車業生產工序好大機會會畀其他歐盟國家瓜分。另外英國金融業最重要的優勢係進入歐盟市場的跳板,英聯邦個市場一來相對地細二來對金融業需求唔夠歐盟大,就算有trade deal都取代唔到歐盟提供的機會。
以經濟黎講,而家脫歐一定百利而無一害,因為歐盟經濟仲未崩潰,但對於國家主導權,自主權黎講,唔脫歐就成世跟住德國走

同埋以歷史黎講,歐盟呢個系統根本唔會持久,太多國家太多變數,等到歐盟崩潰先脫歐已經太遲,所有國家已經俾德國操控
不要on9啦,歐盟乜春都有哂standard, 國際貿易舉足輕重
你咪睇下你件貨唔過歐盟標準可以賣到幾多囉
已經唔講free movement
你咪同咖哩佬搞個single market囉
睇下有冇經濟實力
英國脫歐
蘇格蘭想獨立
北愛邊境搞唔點唔係冇機會加入愛爾蘭
ff大英帝國沒落
歐盟標準基本上等同金融評級機構嘅評級
就算唔係歐盟,要有競爭力仍然係要守
至於free movement有辣有唔辣一個問題

不少由東歐去西歐嘅移民,都不務正業
到今日都仲記得當年住hostel
個東歐仔叫我小心喺西歐遇著東歐人

但同時間free movement的確提供到人才自由流通嘅機會
又咁講喇,要去美國、新加坡做嘢都要visa
同理,機會係大嘅,啲公司點都會招到人才

所以討論嘅方向應該係
到時留歐/脫歐,以至脫嘅方式
是否能夠乎合經濟最大化嘅想法
而呢方面必須以長期為標準
唔好再歐豬啦好無,歐豬就真係陳年啦
我望過隔離愛爾蘭都唔知邊個先係豬
有冇人覺得MayBot好慘,基本上冇可能傾到一個deal唔比50%人屌,柒左咁多次都冇人no confidence

Brexit連登風向開胎轉,幾時到美國的連登風向轉
詳細你可以睇有幾多公司以no visa為前提請人,你拎bno特衰無visa已經可以直接過主第日無free movement 一樣,你無visa可以過主,係你自己想脫
啱呀
唔係最大化就咩都假
不過簡單啲講
脫有咩方面好過唔脫?
英倫銀行就出左報告,任何脫歐方案都會比留歐差
唔知啲brexiteer仲有咩嘢講
見到啲人開始吹到國際層面,我就知我係時候夠鐘收皮
但其實我想問,點解由其係華人,咁鍾意一吹就吹國際野,完全無視民生
大陸好興,幾個小員工吹水,一吹就吹到公司近排簽咗咩單,有咩發展計劃,以至中國同人簽咗乜乜乜,佢地會有乜野機遇,但係佢地嘅薪水係幾年都無乜加過,但又講到好好景咁
香港夠有自由行,簽cepa,而家好帶動到香港經濟,令普羅大眾更安居樂業,而家買樓難度易咗好多?我就咁睇又唔多覺
易吹啲啫,咪又係執返報紙社評嘅口水尾
呢個問題等同美國發起貿易戰、脫離TPP
一樣係說不通,但成敗論英雄
今刻去評價侵到底係英雄定狗雄,時間太早

有幾件事係肯定
(一)美國工業、農業遠比英國強
(二)侵比May姐有膽識同魄
(三)脫歐與否,若歐元制度不改革,長遠只會令趨異加強(無關英國,個人不看好歐洲嘅發展)

最後脫定唔脫,唔到我哋話事
(或者有巴打有投票權,最少我無)
作為一個投資人,英國現時並非合適投資區域
而未來會不會係,不論留歐定脫歐
都好著重領導國家嘅係咩人
你講得好中
我留意到食物,藥物價格升,街邊多咗露宿者
完全唔明脫歐有咩用
漁農班仆街講到歐洲人搶佢漁獲,拉低佢薯仔價格,但我覺得,收返關稅,要處理過關問題,我睇你係咪真係可以賺多啲
東歐移民搶本地人機會,我覺得兩睇,無佢地什至印黑,粗重野無人肯做,英國窮鬼係寧願乞食都唔肯做倉
我附近個機場成日請人,年薪都廿幾k,做落貨,但離黑鬼區遠,無人肯做
唔會轉啦
侵只要一路搞鳩大陸都會得到連登仔含撚式支持
你講呢個問題,美國以至日本都一樣有
有啲工佢哋係唔會做
無咗free movement點搞?最大可能係黑工

嘗試回應你嘅statement
(無讀過哲學或社會學,錯嘅隨便屌)
華人、東方人可能有一種根深蒂固嘅想法
有國先有家,要國家好咗先,個人先會好
所以當年會見到韓國人捐金救國
呢啲行動某程度上係西方去睇,係唔能夠明白
精神上脫歐is ok
寫一份無清晰define嘅合約
然後俾人任意詮釋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞