有冇跟開英國脫歐新聞嘅手足

748 回覆
50 Like 4 Dislike
人地大把巴基斯坦穆斯林大隻佬移民
最適合做建築工人 揸巴士 掃垃圾
使鬼要你又瘦又冇力又樣衰既黃種人
有無英國巴係到傾下?
其實我最驚都係食品藥物會貴好多,單單set反個關稅都夠貴2-3成,未計英鎊咁插水法,都唔知插到幾時
對比起巴打們關心嘅國家大事,我反而搶心脫歐對民生影響多啲
我都唔明,上面仲有人講歐豬五國,我真係想問佢仲會唔會話香港係亞洲四小龍 但我想認真討論,唔係想罵戰
除咗班漁農真係好hyper脫,我睇到對英國主流影響都係負面,個個講笑話plan定要去法國荷蘭掃糧油藥,有其他歐盟身分嘅就話拿拿聲申返個盟籍passport,愛爾蘭由其多
到底係咪真係連登仔講到脫歐咁美好,歐洲真係咁差
所以俾呢單嘢提醒返佢地手上嘅票幾重要都好嘅
英鎊貶值 咩都開始貴
你去tesco唔覺啲野比早排貴左?
G8入面除左英國肯定會步入夕陽之外,其他都唔係真係咁差
貴好撚多,我咪話樂觀就起碼加2-30%,勁嘅加50以上都有可能
晒撚氣啦,成班連英國都分分鐘未去過,英國人都未接觸過,就咁睇一兩篇評論就學人講到脫歐就百利無一害留歐就冚家剷咁。其實對英國班新一代嚟講,與其話係錢嘅問題,不如話係機會嘅問題,你估英國冇廢老?英國一樣有老屎忽阻著後生上位,大把後生都想去歐陸搵食。另一方面,歐陸特別係中歐東歐都有好多人想去英國搵食,隔離飯香,大家睇大家好。但如果英國脫歐成功嘅,宜家喺英國嘅歐洲人最多咪叫少個選擇,但對英國後生嚟講,係閂咗道好大嘅門
新英聯邦係解決方案
仲有一樣嘢好重要,正如上面所講,歐陸同英國人大家睇大家好架咋,歐洲大陸經濟係唔撚對路啊,但係英國好撚好?係嘅,班連大英帝國最勁嗰時都冇經歷歷過嘅child登仔咪日J夜J佢地心目中宜家仲係大帝國嘅英國囉
呢個我覺得英國脫唔脫歐都應該要搞,但係問題係英國對英聯邦各國,特別係澳紐加嘅影響力仲喺唔喺度先?其實真係有啲可悲
最撚大獲係農產品冇左歐盟補貼
大學冇左歐盟資助
唔知會發生咩事
加學費?肯定全國又暴動

好多人以為脫歐唔駛接收難民英國就唔會俾伊斯蘭教侵佔
但係其實班穆斯林大部份係前英國殖民地嘅移民
脫歐之後冇咗東歐移民做藍領, 可能反而引入更加多南亞人同牙買加黑人移民英國
英國首相文翠珊在下議院發表聲明時,繼續游說議員最終都會支持她的協議,指出如果要落實脫歐,英方一定要在脫歐協議上,在某些方面作出讓步。

她語重心長,呼籲議員撫心自問:「究竟本會是否想落實脫歐?」在場蘇格蘭民族黨(SNP)議員立場大叫:「不想。」

(鏈結為Sky News Twitter帳戶上,相關發言的影片)
https://mobile.twitter.com/SkyNews/status/1072156309619961858?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1072156309619961858&ref_url=https%3A%2F%2Fnews.sky.com%2Fstory%2Fireland-warns-theresa-mays-brexit-deal-is-not-going-to-change-11576927

(Credit: 歐洲動態Facebook)
SNP真係狗嚟
連登仔啲國際常識其實真係好撚廢
早兩日有另一個post講投資移民歐洲
有好多人笑鳩移民西班牙希臘意大利把撚
但係佢哋又唔知道歐盟護照全個EU+瑞士通行
更加有人認為避稅天堂馬爾他同經濟唔差既愛爾蘭要乞食
canada 一早同eu 有free trade agreement. 澳紐玩tpp. 可以同us 傾但要等senate 2/3 通過都唔知等幾時。已經唔講美澳紐加究竟有咩要同uk trade
成日英聯邦丶英聯邦

有冇諗過而家嘅英聯邦其實好鬆散,各自為戰,根本英國號召力就好有限

連澳洲丶新西蘭丶加拿大最大嗰三個都已經跟美國搵食,除咗文化樞紐仲喺度,邊個得閒救英國?

先不論美國會唔會放佢哋返英國懷抱,呢三個國家因為人口少(唔否認人均高,但人均高代表發展潛力低),始終經濟規模好有限,同歐洲比真係爭好遠,點樣彌補英國脫歐嘅損失
(而家英國同支那個貿易額仲高過英聯邦,分分鐘親支個經濟收益仲多過英聯邦)

加上原本英國經濟(其他方面都係)就好依賴美國,脫歐反而令佢少咗個籌碼,以後只會越嚟越依賴美國,對於一個獨立國家來講,絕對唔係好事,長遠外交軍事經濟都會跟晒美國行

現實啲,唔好成日打英聯邦飛機啦,咁同英國班廢佬有乜分別
通行還通行,如果你去到第個國家
證明唔到自己搵到食
係唔可以長期居留

當然,係咪實行到係另一回事
都幾多東歐人喺西歐呃飯食
咪係囉
愛爾蘭點會經濟差,個人均仲高過英國
人哋不知過得幾好
英鎊 9.8
脫歐其實唔係問題
不過你要準備充足有曬計劃先舉行公投
最好等一兩個歐豬國家脫咗先
咁你就唔會俾EU針對

宜家只不過係啲人幻想脫歐之後會回復大英帝國全盛時期
然後成功公投咗之後發覺原來乜都冇準備過會含家產
連登仔見到個「獨」字就谷精上腦架啦
成日將香港放落全世界
兩年前去英國旅行9.6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞