有冇跟開英國脫歐新聞嘅手足

748 回覆
50 Like 4 Dislike
歐洲真係收緊皮
英國脫唔到內耗左咁耐
德國剩係難民收埋肥婆檔
法國搞緊大革命
其他都自身難保
你問下貝理雅當年想玩三頭馬車結果係點咪知德法齊唔齊心囉
而且法國經濟你屌歐盟之前不如屌下之前社會黨個堆政策(其實之前法國)趕走左幾多有錢佬先啦
馬生家陣搞到咁係因為佢想加稅CUT福利咋都係
彈出彈入
不嬲識玩一定係好嘢就national government領功
柒嘢就EU架啦
要不是前人有先見搞EEC
今日全部唔係歐洲內戰,就係全部比美國食住
而家歐盟其實係好畸型
你作為一個內部完全自由既經濟體地區實會有差異
如果係單一主權國其實可以用行政手段扶助呢D地區
但佢唔係
歐盟實際上可以用既調控手段去針對一個地區基本上除左ESM冇架喇喎
所以一直有一派係主張歐盟要擴權整個歐洲財政部(但依家基本上唔駛諗)
咁其實你可以話佢歐元區同單一市場係走得太快既
即係幾個大國家千禧年後
特別係轉用歐元後
整體經濟狀況變差
都係自身問題
而德國就因為自律
所以能夠享受到更大嘅政經融合嘅好處

如果只係一、兩個小國出問題
我會絕對認同

但當佔區內經濟大份額嘅幾個大國都有同等情況
我哋應該反思,係咪制度有嚴重瑕疵
導致呢個不正常狀況嘅出現
畸型我認同
不過要等乜都搞掂先搞single market同euro zone就一世都搞唔到
你講呢個係全球化問題資源向優勢集中既問題
歐盟內部實際上係全球化既加強版所以會更大鑊
但歐盟框架下係咪只係得拆左佢一個解決問題既方法?
歐盟框架下實際上可以用授布魯塞爾去集中資源做調控補貼
只可惜呢條路太難走啫
佢想用呢兩樣令歐盟交流多D
公民身分上趨同導致政治上趨同
但問題係佢計漏左堆老野
我會話EU權限實際上係唔夠佢做野
當然如果要加大權限
咁佢需要授權咁方向只會好似係加大佢民意授權呢個方向俾佢足夠授權
但主權國家呢個概念明顯仲未可以消除到佢既影響
但家陣問題係歐洲經濟一體化已經好密切所有國家要斬纜都斬唔到
歐盟徹底散都唔現實
要點走落去我都唔知喇
法國玩左euro integration 60年
宜家先係咁
又關EU事
不如話英格蘭四强出局都關事
EEC本來就係美國有份推動
主要目的最主要係抗衡蘇共嘅勢力
另一目的無錯,係想減少內戰發生機會

歐洲當然有佢哋嘅盤算
但說到底都係為自身嘅利益
無疑各項共同標準係令各國一共富起來
亦創造咗和平嘅六十年

只係,再走前一步嘅政治整合
係咪真係仲配合到其初衷,對此我係非常保留
你或者可以講利益分配問題囉
歐盟依家呢個經濟圈下用國家做單位係咪會有國家完全冇得益
我會話大部分都有
但國家內部分化係大鑊左冇得益個堆人咪出哂黎
而且問題應該唔係因為兩者唔平衡先出現呢個實際上係"全球化"呢個形式既問題
兩者唔平衡係令到左佢冇左可以解決問題既手段至啱
其實已經幾平衡到supranationalist同intergovernmentalist兩者
不過當然仲有refine嘅空間啦
歐洲始終係一個multicultural嘅地方
要政治上大一統冇可能亦冇必要
可能宜家呢種狀態已經係optimal
首先,如果件事只係國際聯盟呢類鳩嘢
係無可能行到六十年咁長時間
咁代表佢係有其可取之處
但更大程度上,問題都趨生於
更緊密融合嘅呢二十年
如果問題係能夠通過市場(即新自由主義)
自行調整去解決,佢已經完成咗
當呢個機制失效,我哋探討嘅應該係
係咪走遠咗、甚至走錯咗

全球化從來唔係一個新命題
由大航海時代發掘新市場
所謂大英帝國(即以殖民地資源為本國創富)
到美元霸權嘅今日,遊戲一直無變
變嘅只係佢嘅名目
佢幾時同你講佢係打算由市場解決
係就唔會一堆多撚到煩既歐盟法規啦大佬
PIGS如果唔係EU member states
今日應該暴動左行左共產
以Greece為例
成個國家貪污到pk
祭司當公務員
偽造文件入歐
要不是EU membership
邊有咁宜家咁so
冇interest rate autonomy 個市場都畸畸地型
只可以盡搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞