[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (30) 食豬食菜身體好

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
朋友就有,女友就無
各位大大,我用緊A7M3,本身 已經有支蔡記55mm 1.8, 而家想再入手支廣角影景,但諗咗好耐都決定唔到買Batis 18mm 2.8定Distagon 12mm 2.8好 求位大大意見🙏🏻🙏🏻
比我就18 2.8夠哂用
睇你有無真係需要12咁wdie
但師兄知唔知成像會唔會Batis靚啲?
B18 已經好夠
我兩枝都無係玩過
但成像我諗差唔多
如果sharp少少你就簡果枝?
反而諗要邊個焦段仲好啦
18最perfect
12太wide,影相好難搵重點,因為乜都有
多謝師兄意見
明白~~咁我應該會買18~
但二手唔多,唯有買新
又流血不止....

多謝師兄意見
細J巴有冇買peak design個travel bag?
有55.8買變焦wide較好,1224/1635
想要定焦就18,具體交比性巴解說
有冇相?
TG: Cool_Gemini
蔡記/GM 16-35 我有諗過, 但睇啲師兄評價好似比較參差,所以後尾先諗定焦
未啦,咁快放我蝕,我組合係18,24105,35.8/55.8
定焦超廣有冇玩過,係市區幾難用

用變焦出勤率高啲
GM 啦, 超廣有變焦會好好多
小弟以前得APSC單反機+標準kit鏡,所以一到full frame無反世界已經覺得好唔同,好似大鄉里出城咁
暫時我都係諗住用支古董50 1.4試下玩定焦係咩感覺先,覺得唔夠先至再算
A7III 升級 A7RIII 分別大唔大 如果有A7III 升級A7RIII 是否沒有必要 主要影景
應該開始就入A7R3
比我就等riv先換啦,記得就算出左,等半年後降貨先買
可以選擇入部二手A7R2, 用係風景上. 同埋當做後備機
之後等A7R4
睇你trade唔trade舊機喇
之前用r2 18.5k四寶買
一出r3 2萬7 連卡64gb sony卡
我trade r2 17k 補 10k
如果我等依加平先入部r2降到冇人要了
而且早買早享受
A7iii而家有無得加錢換riii
應該補2-3k 可以換到 r3
已pm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞