[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (30) 食豬食菜身體好

1001 回覆
4 Like 1 Dislike

唔該晒師兄
另外想問下係咪要買埋環形閃燈?
16.4 / 1018 淨低錢咪機 A6500
巴打我明你感受
我以前都係由 700D升上去 R2
真係完全兩個層次既感受
巴打我明你感受
我以前都係由 700D升上去 R2
真係完全兩個層次既感受

真係得心應手啲無論色水同對焦
1800$萬寧賣到94折
即係你又平左~1700$
但你有老婆屋企,自用啦
問題係原廠冇再出環形閃,同埋睇你影乜
影花花草草影精品唔見得一定要閃

自己改用環形LED,但最後好多時冇裝係支鏡上面咁用,會嫌正前線方咁爆光源唔靚

順帶一提話唔鍾意支Sigma70M,係因為用起上黎有d似原廠支50M,開鏡收鏡好花時間
睇你重唔重視連拍同追Object
如果影景影靜物為主,覺得機用a6300,留預算俾鏡用仲開心

廣角端可以考慮1018F4或者Sigma16mmF1.4或者Laowa9mmF2.8手動鏡(日光景為主1018,會影夜景後兩者)
高質標準可以考慮1670ZF4或者24F18Z(前者變焦後者定焦)
遠攝端可考慮Sigma56mmF1.4或者60mmF2.8

18135可以跟Set買,其實都係好鏡,而且去動物園影動物都好方便,不過光圈唔大日照戶外先有用
啲人要用貴嘢先影到相
想問係咪有樣野要close up filter
姐係影close up 加個filter就得唔使突登買鏡
CLOSEUP FILTER本身都分唔同倍率
而且成像唔夠WELL DESIGN既微距鏡靚
買係要一set 買定逐塊買?
真心落左坑咁耐
器材唔洗最新最貴
構圖最緊要
頂級器材只係幫你減省唔少ps時間,除非你搵食,如果唔係用A7ii+2875/55.8/1635z呢d都可以影到好多靚相
利申:A7iii+1635gm,我都後悔出左咁貴既野
但a7iii應該會用到壞就放,1635gm用夠1-2年放比人轉35.8(等緊)+24105
你講嘅冇錯, 但用起上黎就差好遠
冇試過新機都仲好, 試過之後都係遲早會再換

Btw, 其實點解要放1635
我本身係想出35.4+24105
果陣等唔切24104,又無鏡用,又想一枝過有wide同2.8,咁就出左1635gm。而家都開心使用中,但黎近吹會有35.8,加上去旅行點都24105方便好d,所以用夠本先放1635gm,有錢就唔會換唔放,買埋枝24105,唔想咁多鏡同花咁多錢
有18-105再買18-135會唔會好不智
利申拍片比較多
你放左之後點都會買返支ultra wide
係呀,諗過wide留返大景同影用,一般24105已夠cover大部份景。玩耐左先知自己想要咩
準備買 A6300, sigma 56mm 1.4, samyang 12mm 2
如果買支20-30嘅平餅鏡(<1000)有冇介紹
手動自動都得
呢家18135 定18105抵買d
諗住遲d 買枝變蕉
有冇師兄接收18105 少用長放防潮箱
另外想補支定焦 諗緊56.4 定30.4
19 f2.8 sigma?
睇下你影唔影人啦,我由A7ii 升A7iii膚色表現真係好左,雖然要入LR做柔膚,但係唔洗執膚色已經差好遠,女女都話A7iii影得佢靚左 加埋新電同新menu, 巴打真係唔洗後悔,A7iii真係完善好多
那有女 我A7升A7iii真係覺得值既,電量大好多,同埋對焦好快,眼控+連拍影女一流
又話無女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞