[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (30) 食豬食菜身體好

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
Sigma 16.4+30.4
自己有24mm同85mm
買多支35mm好定係Tamron 28-75好?
鐘意用定焦多d, 但買埋Tamron就可以有24-85mm range, 而且最近對焦距離唔錯, 心大心細
我會入保鮮袋先再入背囊,到室內等個袋暖d 再拎部機出尼。。

試過以前a mount 枝皮幾野24 70 za, 出左地鐵去地面就濕撚哂,咁就有個水印係鏡片度散唔撚到
我部a7riii 去完冰島,
影極光無咩問題, 唔知係咪太凍, LCD MON會睇唔到, 得返VIEWFINDER
有冇咩link睇下咩保暖套
有無手尾跟?
你個鏡群應該 50 / 35左右定焦好d
覺得你可以買zoom 先
旅行用zoom鏡
LCD係唔受得冷 一開始會有殘影,跟手就慢慢變黑
2875又嫌重
又要乜柒主題都cover到
又要一機一鏡
賣撚左部A73佢買部RX100/手機影算鳩數啦
28-75嫌重 24-105你唔好諗
咁都重不如唔好玩FF 唔好玩換鏡機
真係唔想答佢,叫佢用返手機加外置鏡算
仲有支2470Z輕多幾乎100g去到佢每支500g以下既要求
而且COVER曬佢24vs28既需求

不過依幾個星期睇住依位巴打/絲打不斷問,由無機買到一機一鏡
答完又唔去showroom試,到買完就話唔適合自己想要新鏡
唔識點再答等其他有心巴打接力
有冇巴打有a7iii快門線推介

定求其係淘實買條

想影縮時
買peakdesign嗰隻?
有咩?邊隻?

佢個隻唔係raincoat黎咋咩?
有無人有買到Peak Design 個Camera Cube 可唔可以分享下好唔好用
性巴好有heart答咁多位
但拎完料又唔自己去試
sorry咁多位大佬
其實我都有走去showroom試💁🏻
試左28 同35 2.8🙆🏻‍♀️
但搵唔到邊到有samyang試🤦🏻‍♂️

原本一心諗住買28
試完先發覺有對比下 35 2.8個輕手好吸引先糾結左咁耐
我都唔想咁煩膠😢
最後買左未
24f18z 一支攪點
Samyang可以留意尖沙咀天祥,打電話問有冇得試/近期有冇Promo可以拎上手
Samyang 35 2.8 snap/ video嘅話=on9
經常唔中fo
但2千幾蚊嚟講 佢畫質算係咁
清賣左未?
可TG 傾?
https://t.me/HB0413
如果只可以買一樣野
你地會買邊樣?

1. 24-105G
依家有支kit鏡,呢個range平時少影,平時用70200GM多

2. MacBook Pro
依家有部MBA 2012,用係用到,不過開raw慢,mon嘅像素同色準又唔掂

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞