[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (30) 食豬食菜身體好

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
想買支廣角鏡,巴打有咩好介紹?
Budget under $7k
用緊a7iii
24.4 gm
先比7000尾數再分期
Eye af個掣一鬆手就熄架啦
想要幾wide ?
mc11+ sigma 20.4
超廣角就1018 老蛙
廣角就 batis 25
手動可揀loxia 21
今日終於訂左,等1月尾派貨
期待,但銀包有D痛
batis 25 呢支冇買錯
呢支仲未買 batis支40又未入 70-200又唔知入唔入好 頂 自己講過入左24-105就收手 個wish list就越來越加多野
70200必需的,但我都會等騰龍2.8果枝 ,有女/小朋友就入85.8啦,性價比高
呢個真,而家2手6k左右

玩唔慣定焦,要zoom 可考慮1635z
老蛙12 2.8個枝點睇?我冇大光圈鏡
識玩
要問自己有無需要咁wide?
手指公㩒實眼AF, 食指再㩒快門
諗住入a7iii body+24105
但而家24105係咪冇貨
廣角端用20-40去諗
超廣角用8-20去諗

超廣角扭曲大,要睇自己在唔在意
未接觸過的話最好去SHOWROOM拎支1224同1635比較下視覺上既效果
另外考慮超廣角前張思考係唔係一定要裝濾鏡
最怕冇試直接買,發現自己唔鍾意過份扭曲既感覺

鏡頭的話
老蛙1018慎重考慮,細支輕便代價係黑角幾勁
B25普遍評價唔錯,25mm都易上手好用
Tokina 20mm F2 AF/MF都係選擇,唔會過份扭曲光圈都算大
老蛙15mm F2都好多影星巴打持有
Sigma 14mm F1.8影星利器但最重,同埋稍為Outbud
老蛙12mm F2.8少D人講,相信因為一般唔需要咁闊同埋難裝Filter
福仔10mm/12mm果d都唔錯的,光圈唔大但勝在輕便
如果要變焦可考慮1635z,應該最易上手又高質,但應該都稍為Outbud
不然唔好煩,坐多半年等35F1.8G

先唔評論低價位Samyang
樓主最好講下自己想影乜,同對輕便程度有冇強烈要求,MF又接唔接受到
不過最基本係判斷超廣角會唔會接受
要揀就老蛙15f2
a6500要預室內同夜少少就好多噪點
如果有2875 再入b25 snapshot 會唔會好重疊?
唔會
APSC鏡平過FF鏡
如果唔係無限鏡頭預算,a6300/a6500啦

鏡可先考慮SIGMA16.4+56.4
18105G電動變焦都值得了解下
sigma 3寶
16 30 56 F1.4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞