[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (30) 食豬食菜身體好

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
24-70za 要 5k
28-70kit 1k
畫質唔會好幾倍(一半都未必有)
除咗r系 28-70滿足唔到解像度 先會揀 24-70za
比多 1k 揀 騰龍 28-75 畫質好好多 又有f2.8
暫時唔考慮非原廠鏡
雖然睇完你回覆
即刻去查騰龍支鏡
又真係好似好抵屌
而家諗緊18-105
不過真係好肉赤
同埋見人話支鏡zoom多過70會向前傾
怕唔慣
18 135 同18 105 係apsc 鏡喎
24-105 我講錯
記得要搵 FE mount (full frame emount) 嘅鏡
thanks 知道了
18135係APSC鏡唔駛諗

以你預算以及對原廠既要求…

1, 儲多少少或直接入SEL24105G,旅行一鏡過攪掂;後續可能向廣角或大光圈定焦遠攝埋手

2, KIT+1635Z,都係稍為Out Bud,但勝在標準焦段加超廣角至廣角都有貨,似返你之前套架餐,擔心24/28mm起你覺得唔夠闊

3, KIT+85F18,如果想發展TELE端影特寫或人像,不妨從依點開始

KIT鏡唔差係光圈細D,如果有心其實可以考慮補閃光燈(43/45/60)黎用,好過用同一/更貴預算黎要支2470Z

不過FF機無底深潭,唔同焦段唔同光圈唔同鏡質…有要求時都只係先後之分…
其實心大心細
除左去主題公園或大型活動或者一年一兩次影花或紅葉
好似真係好少用到多過70既焦距
之前cannon就成日隊住支10-18
貪佢輕同超廣角可以自拍下

所以你提議既option2 可以考慮

但我又怕變相遠野打唔到
雖則24-105支鏡都好重
起碼唔駛換黎換去

真係好難抉擇
9k budget 二手 A7ii 另外應該加支乜嘢鏡頭好
咁其實要影花影紅葉,70-105都唔太夠
有要求就起碼70200G了
加埋你覺得24105G稍重
所以覺得你唔駛迫自己諗佢先

KIT + 1635Z 可以先考慮
到有需要先再補支85F18影特寫

要UPGRADE KIT的話,第時可以考慮55F18Z先 (有1635的前提下)
如果唔係MUST要標準段變焦貪方便,可以考慮其他方案

個人覺得T2875 2470GM 24105G都各有雞肋位
一支非原廠兼會黑角 一支貴加大+重但成像靚 一支大+稍重但光圈唔大
只能消去法咁講24105G最平衡

2470Z建議你去搵到D人地作品望望以及親自去SHOWROOM用再評價
有時覺得巴打們基於數值而過份UNDERRATE依支鏡
二手55F18Z
其實Budget有限用返APSC機開心D,平價SIGMA鏡好用
但Gm太大枝啦
我不停咁同自己講
訂左支24.4幾時先到
由11月等到而家
其實A73用1635GM會唔會浪費
感覺用1635Z就夠
而家諗諗下 a72 + Tamron A036 好似又諗得過
唔會呀,我用緊
1635gm ge 35 2.8好正
啱先升級ff 機
上星期去日本拎a7iii加1635gm一枝鏡, 如果唔講求1.8大光圈,2.8都夠用,日本太凍,手都彊,就算拎咗枝鏡去,根本凍到唔想換鏡頭。
1635gm 夠用,都好滿意
自從我係天x買左spark,佢食左我張micro sd ,就唔會再係mk個間買
入咗A7ii
諗住買部A6300加Samyang 12mm同支50mm嘅定焦
買50mm 1.8定sigma 56mm1.4好
差果一千蚊值唔值
硬係覺得R3先可以完全發揮到支鏡
居然斷貨?
買完a72 剩幾多budget?影咩多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞