[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (30) 食豬食菜身體好

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
有諗過
好心大心細諗緊加多少少買支standard zoom
加多少少果支standard zoom(assume 2470/4)
垃圾黎
Tamron A036
啊。咁ok 呀
一是2875啦咁
關於買鏡有問題想請教
自己平時好多時只會旅行先影相, 但因工作關係好多時都會係唔同既地方旅行.治安好同唔好都會去
咁問題就黎啦, 我得一部a6000, 1650+ 2418z
最近想購入進階既變焦for 旅行用:
心水係18135(水:$3100)/1670z(水:$4600)/ rx100m3
點解會提到rx100m3 就係因為當去到治安差既地方, 真係唔太敢拎部相機出黎話自己係遊客. 就算用1650, 都係放唔入口袋, 拎出拎入唔太方便
但rx100m3 就算放落藏身腰包都夠細夠安全
但rx100m3 同其他鏡頭比又好似差咁D
有冇師兄可以教我點選擇呢?
1670Z係好嘢,用佢或者1018都好

治安差依方面可以考慮用保險同好好保管黎減低風險
機鏡單要長KEEP,留意家居保或者旅遊保對相機鏡頭既保障條款,有FRD做AGENT就問多D

人地要出手都係瞄準貴價機
其實保管好D有D手尾,人地都未必肯冒風險去搶去偷

以前都曾經有過你果種疑慮,後來帶多幾次就慣了,暫時未出過事
當然如果你果度真係好危險,可以再考慮係唔係一定要帶…

另外始終關乎你想影乜,A6000一機一鏡1670F4同RX100M3比,後者廣角端影星都OK,算實用,但變左Total有兩部機其實又好尷尬
唔多鏡用物理防潮箱會平d易打理d
無電子抽濕卡 就買細細d好似吸濕大笨象果d盒都ok
最緊要買濕度計 keep 到30-40 其實好夠
另外filter 睇budget 唔好太cheap 有coating 已經好夠
Hoya kenko uv 都ok
最好咪b+w zeiss 果級
上次百老有送sd卡extreme pro 300mb/s sd card reader 原廠電 電既charge nikon相機手繩
想問下大家
黎緊去旅東京
氣溫大概(8-0度)
我洗唔洗做保暖措施同要點做保溫?
🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
東京唔怕啦 又乾又唔係太凍
利申住緊
又要準備買定D sd card
無錢呀嘛無計啦
暗示緊你要送份聖誕禮物比佢
呢單野點都要放低禮物錢比老婆
老婆話聖誕可以加大個價
好唔好索性買支16-35 2.8 gm
今日去撚過 報價同我本身想買差三千幾
(本身想 淨機身 16xxx Sony而家減一千機價 24-70f4 ZA 5500 加 16-35f4 ZA 10xxx 都要 32xxx) 而家想考慮body+kit lens 17xxx 加 17xxx 直上16-35 2.8gm 都係35xxx
同本身老婆加大碼開綠燈筆直差3000
但有支gm同2.8 好似抵屌過24-70 f4 ZA + 16-35 f4 ZA

大家認爲點
24-70 f4 ZA
支16-350 2.8 gm評價抵唔抵屌?
gm冇買錯
btw a7iii 同16-35唔洗好似平D牙麻? 睇price?
我記得11月中問過百記
1635GM $16580
HSBC Card rebate $700

照咁睇
DC Fever cash 應該做到$15xxx
我想連支kit鏡仔
反正差1000
我用部imac換黎既加碼
所以想推盡佢
如果gm無買錯 我就去馬
我分期咋
3皮野 我俾左full paid imac
再俾3皮會慘死
1635GM 買得過
百記hsbc card 分期都可以回返600
好 我聽日去買
上網見人話12-24 f4 抵屌啲
所以想問下大家支16-35 2.8評價點
多謝咁多位呢兩日以黎既意見
24-70F4 改 24-105 / 2875好過啦

16-35ZA 我5月買先7600幾(肥花) .
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞