[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (30) 食豬食菜身體好

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
DB? Ok呀
但我發現db係mk問同係灣仔問唔同價唔同贈品
睇清楚,問清楚價錢先買,
有時平有時貴
呢間野唔同店同唔同sales報都有出入
近呢1年我已沒有幫襯呢間野 ,現金價亦平唔過肥花
dcf cash > sony專門店(做promo) 信用卡分期 > db

售後專門店贏幾條街
到底買唔買85mm好?
影人的話
唔買85mm可以買咩?
唔同sales的確會唔同價,不過去問下無壞,arm價咪買唔arm就走,我自己經驗就dcf現金都貴過db少少
講平就一定數字店最平,不過我唔敢去買
85.8啦....誠意之作
前排同朋友買機,灣仔肥花同旺角肥花都唔同價,旺角肥花仲可以唔要店鋪贈品折現平D
除咗唔價員工唔同價外,有時都睇你自己識唔識問

DB自己有買過幾次,時貴時平,學樓上咁講問完唔對路可以走
後來同其中一個員工熟少少後服務幾好同可以問下情報,有時買副廠鏡 (PRICE.COM冇寫佢有) 都搵到返黎而且有好價

個人覺得除咗提問技巧外,有時都睇你個人想唔想同銷售建立關係
上唔到Filter又比Laowa15F2細半級光圈,但有AF+Weather Sealing+多1mm焦段
視乎你對AF同Weather Sealing同闊多少少重唔重視

其實好似樓上巴打咁講,影星影風景都會轉返MF,然後用放大鏡確認對焦準唔準
如果要支超廣角主要為影星,其實諗手動鏡係OK的
thanks巴打
有冇巴打近排買完24105g
係邊到買最抵屌
有無巴打用過緊matabones 差落85L有無迷焦

本身打算去show room 睇下
枝16-35z
點知拎左枝16-35gm
就返唔到轉頭

先比8千,後數分期
買左未呀
聖誕禮物啦
1635GM有買貴冇買錯啦

一步登位
平日都係旅行影相影片
手頭上用緊cannon 650D 都應該玩左四年貨仔
三支平cannon鏡頭
10-18 4.5-5.6
50mm 1.8
18-135mm 3.5-5.6

近日想up上full frame
見Sony A7iii 好多人推介
心郁郁
不過想問下
上左full frame就會用哂我既budget
即係短期内唔會買鏡
咁我上full frame會否不智?
筆直23000上下
諗過A7iii body加18-135mm 3.5-5.6
做天涯鏡
亦有考慮24-70 4.0 ZA 而家Sony買加5000到就得
但怕焦距不足

支24-70 4.0 ZA 成像係咪真係靚過18+135mm好多?

定係你地認爲我要上面既spec,不如留返啲錢繼續用650D好過?

我要經老婆批准先有呢個budget
所以上限多少少都ok
有無建議可以俾我?

不考慮cannon eos R 同 Nikon Z6
fuji反而都有考慮
但自己偏向Sony
a7iii加2870 kit 玩住先
2470ZA成像好一般 差唔多價住我會買龍仔2875
18-135係Apsc鏡唔建議買,
真係太手緊建議Kit鏡先,到時再諗24-105/4,24-70/2.8 or T28-75/2.8

24-70/4無想像中咁差,不過用完唔會有驚艷既感覺
麻煩哂 我搵日落去睇清楚
支24-105都好吸引
等我上網睇下body+佢最平幾錢

你地推薦邊到買或者邊到一定唔好去買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞