[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (30) 食豬食菜身體好

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
等出xz4就重返android陣營
Sor入錯post
想請教下各位巴打呢支鏡如何
TAMRON 28-75mm F2.8 Di III A036
細佬用緊A7iii, 一直都係得55.8, 最近想入返支變焦玩下
補充下, 細佬我主要拍片, 間唔中會影下人像同街拍
唔介意無24 wide 同接受到佢啲散景就值得入
琴日入左a7 iii + 24105, 但支鏡要月尾先有
得個body係度發毛?
https://youtu.be/UQOcLrTjMME

買呢支只會係同24105中掙扎
索性拎鏡頭果日先拎部機啦
24105太over budget先會睇其他
原本諗住買2470Z,但search緊資料個陣見到呢支就想問下咁解
睇完網上D實拍又覺得好似幾靚
買支平價定焦玩住先囉
有2.8方便好多,係tele end@2.8 soft少少,輕細過24-105 f4,我試晒兩支最後都係用28-75,以呢個size and weight,有呢個range f2.8, 暫時無對手
因為 2470z 畫質差
同支kit鏡比 除咗光圈大d 多咗 24-27mm 唔太值
比多少少就有 2.8光圈 畫質又好d

又送埋 filter
巴打有咩平價定焦好介紹?
話支鏡好搶手,而家最快要12月尾先有
Samyang 14 2.8
想長期用 緊係55.8
但平價短期咪 samyang 35 2.8 同28f2?
平身都先2000到
二手入二手出 仲平
55.8 應該好啲
不過要儲下錢 成6000銀
推samyang 35 2.8
又平又餅鏡
一口氣買撚左兩支apsc鏡,sel24f1.8 同埋sel18135,遲下應該補埋sigma 30 f1.4。手頭仲有支12 2.0,成手apsc鏡,都唔知以後點上full frame...
而家轉啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞