[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (30) 食豬食菜身體好

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
買1,2去荔枝角有間專upgrade MB公司
呢到SONY POST...一定係答係24105
why not both
SONY 個制霸無反 廣告係CCTVB到播
我張垃圾卡只可以做12個月分期
12個月都唔緊要啦
有得做分期減輕左好多壓力
試清楚d暗角
色水偏黃
邊邊就差d
對焦小小嘈 但算幾準
放緊鏡都咁講
千幾 2手入2手出其實幾抵
一手2800就少貴
但都值既
買騰龍+mac book pro

其實D白線點畫?睇唔明
FE 一堆, G 一堆, GM 一堆, 跟推出年份排?
留名G系再出鏡
岩岩入坑, 二手買入A7S
用緊28-70 KIT
本身想主打拍片
但原來1080 50P 有勁多MORIE
要行SUPER 35 先無事

咁本身行SUPER 35 都OK 既
仲可以用18-105 S16.4 添(以上都未買)
但影相就得番5MP...

不過而家實際用落需求上
影相又比想像中多
咁買24-240 係咪好D 既選擇?
新手去旅行諗住買部a6500想問下買邊set鏡好 主要影景/景加人既相同埋拍少少片
1. Sigma 16.4 + sigma 30.4
2. Sigma 16.4 + sigma 56.4
3. Sony 10-18 + sigma 30.4
如要夜景星空 Sigma16.4 + 56.4
日光風景為主SEL1018 + Sigma56.4

30.4換算大概45mm,有當然最好,但唔排優先,影景可能覺得唔夠闊,影人可能覺得特寫感不足
16.4嫌大舊可改SEL24F18z
24240可以方便你拍片遠shot做等寫
攝影來說預佢kit鏡差唔多,70mm打後成像唔太掂,叫做平平地有得影遠嘢咁
10-18 + 18105
Thank you
建議諗清楚係唔係一定要a6500,性價比考慮

如果純影相其實a6000都唔錯
要拍4K片可以考慮a6300
a6500主要反應更快兼有防震仲多粒快捷鍵可以設定
高ISO表現就當然愈新愈好,但適唔適應好睇個人要求

不過新機就出,如果急用又想要Top model要a6500就沒法子了
如果已有一般工具 (SD卡,氣碌…etc),可以問下店家唔要贈品有冇得減,自己計計數
氣碌→氣泵

btw昨晚眼盲睇少左嘢
如果影+人的話,可以唔考慮56.4改返巴打們都推既30.4
即係10-18 / 16.4 + 30.4

但如果廣角端會考慮24.8z的話,就配56.4好D

30.4等效換算50.8左右,56.4等效換算85.8左右
建議上Sony Showroom試試50.8同85.8,拎個View angle感覺一下想要邊種多d
btw 尷尬既係a7s + kit鏡你二手剛買入,唔知放返出去易唔易
如果拍片影相都平衡的話 a6300/a6500好d,除非你需要影相時一定要FF
有限預算時,APSC高質玩會開心D
其實買a7s前 絕對有諗過apsc , 但無headphone 實在太危險,放棄。

a7s 拍50p 要行super 35mm 之前真係無諗過, 特登上網都唔見好多人講,失左預算。

只不過人懶,唔想換鏡, 本身之前一心都係想24 240 一鏡到底。 但而家要用super35 的話, 36mm wide 真係慘d
遲咗覆巴打
真心好多謝你嘅分析 好中我內心
我計劃下支會係35.4za 85gm就先放底
好多謝你勁有心嘅留言
btw我有其他嘢acct 名同你id名一樣嚇親
4. sony 18-135 + sigma 30.4 + samyang 12mm 2.0
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞