[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (30) 食豬食菜身體好

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
用緊a73 有kit 鏡 同埋枝Tokina 20mm f2 Af
最近想入多枝鏡 應該選邊枝好 55f1.8z / 24105 g 定有更好既選擇 新呢枝咩都會影下咁
咩都影下就24105最岩你,放左kit
wide有Tokina,搵岩段焦先再入定焦
一陣想去買 1635GM
想問邊間入期好,同CHECK 鏡應該CHECK D 咩?
帶定放大鏡去照塵
2至3星期前問過百記
記得是$165xx 可分期
就算計埋信用卡回贈都唔吸引
之前趺爛左SEL075UWC個鏡頭蓋 我想問會唔會有地方買得返呢個咁古怪又特別嘅鏡頭蓋
諗清楚具體想影乜會好D
55.8同24105G價錢差一截,唔知會堅持只買一鏡定係相同預算下諗幾多支都得

泛用/旅行一鏡過/放大率 -> 24105G
人像/色感/街拍 -> 55.8Z
遠攝/人像特寫/景深壓縮/放大率 -> 70200G
高質人像特寫 -> 85.8 / B85.8 / 85.4GM
微距/人像特寫 -> 90M28G

你已經有支Tokina 20f2,廣角+影星+街拍都可以用佢,又有支2870Kit可以平時用
變左問題係你想要支靚D既標準ZOOM保守D,定係想特化指定攝影題材/視角
如果真係乜都得,反過來即係冇咩想特別影,學前面巴打咁講可以考慮棄KIT要24105G,或者暫時唔買住醞釀一下心情先 (如果真係有錢想洗可以用KIT玩下燈先)
一係問sony
一係淘 不過都要 $100
淘寶係咪有link?請問可唔可以俾我呀唔該晒你
唔知係咪keyword唔岩 我搵黎搵去都搵唔到 唔該晒
入個轉接鏡型號就見到
A7RII 用 有冇邊枝35-40 mm 定焦推介
手動老鏡都得 想<400g 同<10000 蚊
福倫達 40mm f1.2
等sony FE 35 1.8
而家去四寶買a6500會唔會有電送?定要去返肥花買?
如果送副電都沒乜用,因為原廠電都唔come用

果時我都係淘左幾粒品勝電,有原廠電量7至8成,幾十蚊粒

睇機價邊間抵屌好過
同意,連埋USB充電一齊淘
唔夠電就直插充電器差,或者換電後冇電果粒慢慢充
鏡又promotion了
唔覺低
如果係想影下人 旅行用 泛用 24105G 定2470GM 好
支sel100f28gm 好吸引
但前排訂左支鏡而家仲未到
用緊6000,有支samyang 12f2.0, 諗緊放唔放左佢換Sigma 16mm f1.4 | C
我之前就係咁樣做
老實講,如果你平日影人帶景多,咁入枝Sigma 16.4就無死錯人
但如果你係影開大景/影星,留返枝samyang有你著數
Why not both
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞