[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (30) 食豬食菜身體好

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
想平就入二手啦 應該會好平
Price d價都可信
是但一間都無所謂
買之前問下幾耐可以換
行貨實有保 又唔洗怕
睇批次?好驚買左又用唔到,我用緊sandisk 64 slot2就無野,同埋有300$sony券,諗緊入唔入m卡,計返都係1xx$
係批次問題,我有一張64中咗

另一張無事

換咗第個牌子
換左咩牌子?有用家巴打可信d
換咗Sony UHS-I
I mean 你需要既read / write 係幾多。。。。
M 卡read都係同G差唔多快,影完野抄相落電腦快D
邊間買騰龍2875係送bw filter?
同埋大鋪間間都可以分期?
追post 啦屌你
有無巴絲用過STC 光害Filter?

知唔知質素點
g貴1倍,但用唔盡
Read speed是但啦
如果抄落HDD嘅話HDD係樽頸位添啊
二手怕有問題
有冇巴打講講
影raw連拍save相快好多
如果少連拍就未必需要
而家始終未普及,價錢偏貴
之前個問卷COUPON大家買左咩?
有無巴打有餅鏡推介下
細路用緊a7r3
有睇過 samyang 24/35, sony 35
都唔知點揀好
點解我填左但無coupon
R3 一定要有d妥協
畫質咪35z>35>24
但一手入35z 水魚咁 一d都唔值
2手可以考慮下
一二手35都得 2手再平1000到
24要睇自己鍾唔鍾意
鍾意R3咪收光圈用囉
11月尾咁上下就收到coupon了
乜9都沒買
係直倒有興趣,但2千
唔介意手動可以Voigtlander 35mm F1.4
設定其一個快捷鍵做對焦放大鏡,影前方便確認對焦準繩度

自己有幾支手動鏡用開
對焦時間可能長少少,但變相多咗時間靜落黎諗構圖
然後因為手動對焦關係會好CARE中焦與否,會CHECK得緊咗
後來覺得有時仲準過AF鏡(有時AF個對焦範圍可能SHOW中焦但其實輕微失焦或者唔中自己想要既位,好多時事後返去先留意到)
放大鏡對左個subject焦之後,先再構圖可以嗎?本少用mf
嗚,乜都無
都得,個放大鏡逐級放大完就會去返平時縮圖畫面
不過可能構圖完都慣性CHECK多次想對焦個位有冇輕微走位,畢竟構圖過程間會前後郁少少
以前用A7ii放大左再半按對焦就可以縮返細,而家用A7iii一定要逐級放到最大先可以縮反細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞