[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (30) 食豬食菜身體好

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
多謝你既建議
我覺得你講得岩
無謂好似迫自己買個焦距同嫌重既鏡頭

想問下如果我想買個轉接器
睇你地講用mb5
用返果堆cheap cannon鏡
會否不智
轉接環係咪應該有L鏡等級先值得用?
咁r3係靚d既
你堆鏡係apsc就冇謂轉黎用
要用apsc mode 會減低像素
你想用返 一係就買apsc機

好多人轉接平鏡 副廠鏡都有
純綷想平d
未見過有現貨
好彩一早訂左
用緊好耐
你地咩居心
聖誕到啦...係時候要買聖誕禮物....
巴打講雞肋呢個位幾中
2470z主要係貴同邊角差先比人踩
但而家二手三千幾四千就有
加上輕便同有24mm,呢兩點都比龍仔優勝

自己平時鐘意用定焦
但有d場合都係但求方便影
呢枝2470z又好似最啱我需求
大致同意,計邊角表現T2875同2470Z都係稍遜
但依點係物理極限所致,要細要輕就邊角出事,依點係取捨,最多比較兩支鏡質睇睇Bokeh同發色邊支自己鍾意D
想連角位都Sharp可以反觀Bigma d鏡幾重幾大

攪清楚自己係要求廉價大光圈定係重視輕便就得
其實2470/4仲有70mm 畫質有明顯衰退,呢點先係硬傷

我自己有24-70都要盡量避免用70mm
已經無錢喇
我申請加大撥款都俾老婆哦左我成晚
話佢用緊部rx100 mark 3都影到靚相
都係5000蚊
點解要用兩皮野買部新機加鏡
btw我唔逐個qoute啦
多謝咁多位意見
小弟出左機即刻上黎報喜
應該跟返巴打講
一支wide一支kit (個budget 頂唔到將kit上za)

不過多口問多樣野
咁貴機駛唔駛買防潮箱放佢
我部650D超級粗用
平日亂咁放
同埋鏡頭保護果塊
係咪要另外買 咁貴鏡頭應該買咩牌子保護?
買啦,機鏡都買左咁貴
收藏家500-800$都有個
有無特別功能要注意
無,好慳電,跟指示做就得
我覺得防潮箱除左防潮之外最大用途係防止自己亂咁擺部機
所以間房幾細都好都要執個位出黎放防潮箱
發左毛就仆街喇,幾細都好,防潮箱一定要,細隻兩層已經夠擺好多鏡加一部機
同腳架一樣,買過萬蚊野冇理由唔用好D嘅嘢
空間唔夠可以防潮箱+電子防潮卡+電子濕度計(箱會有但多一個電子的做參考),兩舊水內攪掂
有空間有餘力就電子防潮貴,淘寶又好香港買又好都唔會太貴,幾百至千銀不等;不過留意防潮機制點行,可能因應住嘅環境有唔同選擇

鏡頭保護果塊係指Filter?
如果UV Cut其實當防撞,咩牌子都OK
影風景為主可考慮買CPL同NL,CPL推KENKO

至於舊機舊鏡放唔放埋一齊,就最好睇真D有冇霉,避免傳染
佢話9k 機加鏡喎
有$5000 淨,影人多
55 1.8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞