[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (30) 食豬食菜身體好

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
冇收到問卷
咩都無
直倒成 $2000, 想買支燈果陣就無貨
近排Sigma出左56 f1.4,可以考慮下
龍仔28-75係咪無得用app係電話對焦?
有冇巴打知聖誕節百老滙果啲會唔會有折
想入手2470gm
想問下依支同30 1.4 邊支會好小小
見淘寶今日做緊discount
影景加人可考慮30.4 / 24.8z
想人像特寫味濃就56.4

55.8z係幾好但FF,一來行貨價錢夠頂兩支SigmaAPSC鏡,二來會不斷誘惑你升FF
如果本身有心遲d會上FF就冇所謂
但如果想執多支廣角 ( 1018 / 16.4 ) 就Sigma鏡好d
依家應該簡 56/30 1.4 (影人用)加多支二手蔡司 24 1.8用住(平時用)先
見Ching 前面都係甘推薦
依家畢直應該岩岩好夠
甘樣簡有無問題

唔該曬Ching既解答
希望再比小小建議
我都係,佢限死左只可以買個幾樣野
聽聞e 50/1.8仲利過fe 55/1.8
唔好話wor, 收左email 2/3日後我8掛睇下stock, 直倒都沒晒貨
每個item都可能得幾件,sony要你唔好唸即買
去問下價先啦,而家用hsbc card fullpay最多有700回, 分期都有600

肥花現金可能仲低

我睇緊支70200GM,計緊數
個百記sales話唔駛唸啦,分期

屌,唔駛供咩
如果有心入24.8zw,配56.4好d
迪士尼果時兩支都可以帶

24.8z生活照咁近距離用
56.4可以做等寫
sales 緊係咁講 最好即full pay cash 添
coupon 好似有電揀?
應該影室外多 唔會影公仔
同埋如果收到應該會帶埋支24去
最怕收唔切支24
本身有2舊,夠哂用
自己去sony store慢慢試,
如果同7iii相比對焦梗係差啦
唔係影郁得好快同太黑既環境 就冇咩問題
臨場執生,唔會多人到等效85都影唔到,而且人像特寫背景朦朧講氣氛
前排萬聖節Event果期去完,35F14Z同70200GM都有出勤

樓主計劃兩支鏡都買,其實帶曬唔係問題,唔帶後悔反而慘
所以有覆佢24.8Z就近距離情侶視點CLOSE住影/迪士尼角色合照,56.4可以人物特寫
祝你好運收得切支24F18Z了
等效~35mm真係拍拖用幾好,而24F18Z本身色水靚光圈又算大,成像好靚
唔該曬ching 甘詳細既解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞