[購在深秋] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (21)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
打過電話問
快過呢度等人答
牛兄,魚蛋兄, 請問以西裝外套黎講, 你地講既"手工"除左鈕門, 珠邊, 車工仲有咩其他睇?謝謝
建議你爬埋香討個post1
10k 左右全襯好多選擇呀, 清 你睇下鍾意咩style多d , 英式structured 有dream , brown, 意式 soft structure 有prolouge, anthology. 個人試過brown prologue, 鍾意prolouge個版多d, 但清如果你自問身裁好獨特既話, prolouge未必fit得好好。brown 以前鄧師父fit既時候我覺得好好,換左fitter 後未收貨。講唔到, brown呢家個版形胸有機會貼d.
想問租禮服有無推薦?
想問下有無巴打買過bruno magli既皮鞋?知唔知質素點?唔該晒
我只係舉例子俾你睇,同埋有唔少鞋廠連造楦師都無,得pattern maker,亦有唔少廠既楦師做埋pattern果part,分得細既廠通常規模大,數量其實唔多。

我舉例俾你睇係要說明好多楦師都會做埋pattern果份,關係唔係鞋廠咩事。
上袖、上襆、上領、包邊、埋線

大把啦
Post 1好喇,後面基本睇黎晒氣
可以睇埋麻甩巴點由鞋踏入西裝既世界
我唔記得post one我加入未
前排追完,應該加入咗
牛巴仲有冇著窄牛gg?
又狙擊?
好奇問下
好耐都冇見過佢貼d舊鞋
窄牛gg
牛仔褲都無著幾年啦
懶左影相
唔經唔覺都五六年,真係過得好快
著左一個月都無 係咪操得太勁
應該係無著成年 膠左
還好啦
可能我幫襯的都是楦廠,英國、匈牙利、美國、日本,他們都只是負責出楦,他們都不會為對楦出格。
你接觸D細廠、個別last makers, 可能分工有所不同吧。一腳踢的bespoke makers就當然一腳踢,乜都係佢啦!
好很大風
想睇下全身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞