[購在深秋] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (21)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我又唔敢話自己完全中立,事實上係我同Stephen Chan有私人恩怨,同萬年兄弟關係不好,呢件事情上我從來無否認。

你所講的所謂「特價貨」其實即係倉存同舊布,個價低係理所當然,正如之前Holland & Sherry 既清倉特價,我俾過喵兄同蛋爺睇價錢表,亦幫蛋爺買左一些,如果唔係答應左H&S唔公開價錢表我亦會樂意講出黎,係非常非常低。

有些專門做舊有生意既鋪,拿圾里、佛羅倫斯、米蘭尤其多,我曾到拿坡里的其中一家買貨,價格亦係低到非常,像Woodhouse的3ply 150s混1% cashmere,買到手四十歐都不用,老的Fox、老的Harrison,很多都只要三四十歐,甚至有的只要一二十,如果有呢度既巴打想買,我做個順水人情到時幫大家買一點回港又有何難?

只是,老貨舊貨便宜賣,與他們定價過高有衝突嗎?

其實布料價格一向十分透明,由原料到成品只要有心找都可以找到價格表,外地價格同本地價格比,太離譜便不買,這只是再平常不過的事,正如買Scabal,我也不會推薦你到黃老太那買貴貨,對吧?

我從來都不是中立的,我購物是更情感性的、個人性的,所以我在這一直都是叫各位巴打,想買便買,只要在你知道自己在買甚麼的大前提下便可以了。

至於WW Chan,的確,他們有不少自用的東西是來自萬年兄弟旗下的品牌,但這代表甚麼?並不代表甚麼,他們也有很多Scabal跟Loro Piana,甚至與Loro簽了約年銷一定米數的布(是一個龐大的數字),難度這些也要在這公開嗎?那件掛在人台上的Lesser 150s 一周一穿都不知道有沒有,腋下的布料已起晒毛粒,這又要特地在這說嗎?

確實我與萬年兄弟有私怨,但在此我也甚少拿私事攻擊他們,我當初跟Stephen合作做生意是個錯誤,合夥40%股分,始初資金該出的錢一毛錢都沒有少,換得被他到處說「解僱」我,我有拿出來講?

要是每件事都拿私事來吵,我想這裡應該永無寧日。

買賣是買賣,明碼實價,英國、意大利賣多少,大家能輕易知道,香港賣多少,做個比價便知。甚麼價錢該買甚麼貨,難道我們連給出資訊的權利都沒有?

拿鞋來說,13年連鞋撐600多鎊,特價能到400鎊的G&G,現在連鞋撐要過千鎊,我老說他們貴,難道我又是跟他們有私怨了?

像Standeven , KC Lee只賺佣金,價格幾乎與英國定價一樣,與萬年兄弟相比,誰較為合理?別老覺得我在逼害、抹黑萬年兄弟,他們現在賣得貴不貴,我問良心說一句:

好撚貴

我講出過番話來,最少我無愧於心。
利申,因為都係分別兩間裁縫舖,收到相同講法 ,但始終唔係當時人,唔可以百分之百肯定,所以費時網上留言俾人反告誹謗
至於我話Fox 的flannel唔好,正如我方才所說,我手頭上有一套suit兩件褸,全都是Prologue做的。我乾脆拿這幾件,與別的Prologue做的其他法蘭絨料做個比較就好。

我行得正企得正,不怕出來見人,要是巴打們願意,大可出來一聚,現在讓大家用實物比較,不就一清二楚了嗎?

用不著在網上打咀炮,像個市井婦孺一般傳一些似是而非的所謂「小道消息」
我點似呢度d大神可以成碌咁買
唔係散剪呀。係去鋪做都好貴呀
d衫係你手,你之前點整殘d布冇人知,咁就以後可以公平比較

點都唔夠你勁,目測可以見到Lesser d布冇body
可能我個款似混吉 我上星期第一次去wwchan 造衫 佢地都只有介紹我Scabal H&S 先 Harrison 係好後先講一下 LP 就完全冇提
整殘?我真我的想不出所謂的整殘是甚麼回事。布經使用後大不了就是磨損,對其垂墜性和可塑性會有甚麼影響?

再者,我得閒就到DB、WW陳吹水,我要摸到實物又有多難?陳記不就有一套Patrick私伙的H Lesser百五枝掛在那嗎?腋下起晒鏡面、毛粒那套。有沒有Body,上去一摸便知,對吧?

如果覺得我的物品不公平,那拿別的巴打的東西來比較就行了吧?如果有巴打願意的話。我還是那句,我行得正企得正,亦不怕見人,布是怎樣、紗線是怎樣,其實看實物就很清楚了。又或者去問問一些工場裡的師傅,他們總不至於像我一般和Stephen有私怨吧?

一是一、二是二,沒甚麼好怕的
求幫買布
正路推介耳。
大家咁話
睇下Trickers Outlet一係
開個tg,我一月會過英國同意大利,拉我入谷到時幫大家買DHL番香港。BTW其實DB也有庫存一些料,有些是不錯的,但賣唔出。我前排才上去剪左四米玩,大家都可以去望下。
大家唔熟啫,其實周圍都有舊料好抵買
你呢啲咪以偏概全囉!
又唔見你講下Patrick點讚Harrisons Super 150's Grand Cru, 佢同我講話著咗咁多年都仲係咁正,出Trip 都唔使點燙,仲有大讚Harrisons Spring Ram 係吝Fresco系列中最好

呢個世界唔係淨係得你識Patrick同Ricky既
信息差的錢是最好賺
所以並不需要將對布料的評論個人化,我似乎沒有說過Harrison的布料「很差」吧?我一直都說中價位面料來說他家是不錯的哦!萬年兄弟的產品裡,其中一個是Cacciopolli的防鼓包法蘭絨,每次有人問我我都說好的,甚至我現在都找不到替代品,Ricky為我做的那兩條我還有在穿。

但這與他們賣得貴有衝突嗎?即使產品多好,他們也是賣得很貴啊,有問題嗎?
其實如果三千買cheaney我會加多少少買CJ
Cj都好似做緊sale了
Mail order都有 係唔知邊啲款有平
等我過幾日去J街間CJ混個吉先
依家Grenson折開都係200內,Cheaney 250-300 可的,係Royal Imperial 貴左點
唔知資訊up唔update,royal imperial之前見過幾對朋友著,啲皮真係麻麻
兩年前買個對真係麻麻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞